De Beenhouwerssingel in Middelburg
De Beenhouwerssingel in Middelburg Foto: Redactie

Aandacht voor overlast jongeren in Middelburg centrum

Door: Advertorial Algemeen

MIDDELBURG - Deze week werd bekend dat de Nederlandse politie steeds meer klachten krijgt over jongeren die overlast veroorzaken. Dat blijkt uit cijfers van datajournalistiek persbureau LocalFocus, dat zich baseert op politiecijfers. In de eerste helft van dit jaar ging het om ruim 70.000 meldingen. In dezelfde periode in 2019 waren dat er bijna 40.000. Zeeland is een opvallende uitschieter. 1550 meldingen in de eerste zes maanden van dit jaar tegenover 633 meldingen in de eerste helft van 2019. Middelburg spant de kroon, met 361 klachten in genoemde periode dit jaar, tegenover 85 meldingen in het eerste half jaar van 2019.

Overlast door jongeren is van alle tijden en komt voor in het hele land. Een grote verzameling nieuwsberichten over dit onderwerp kun je zonder al te veel moeite verzamelen. Toch is de toename van nu opvallend. Politiewoordvoerder Wendy Gehrmann van het landelijk korps ziet een oorzaak in de coronamaatregelen. “Jongeren zijn meer op huis aangewezen geweest. Ze konden niet naar school of naar de sportclub. Daardoor sloeg de verveling toe en is de jeugd zich onder meer buiten gaan ophouden. Daarbij trokken mensen ook vaker aan de bel, doordat zij zich sneller zijn gaan storen door het vele thuis zijn.”

Meer toezicht
De overlast in Middelburg speelt in meerdere wijken, maar heeft nu extra aandacht in het centrum. Met name in het gebied rondom de brug tussen de Pottenbakkerssingel en de Beenhouwerssingel zijn er regelmatig incidenten, en in het Geeregebied dat ernaast ligt. Een rondgang langs ondernemers in het gebied leert dat ze vrijwel allemaal wel enige hinder ondervinden, maar dat de problemen divers van aard zijn. De ene keer gaat het om jonge kinderen die rondhangen in een winkelcentrum en wat brutaal en baldadig zijn, soms juist om wat oudere jeugd die zich bedreigend en intimiderend opstelt. Ondernemers voelen er weinig voor om zich met naam en toenaam te laten citeren, maar ze zijn het er over eens dat er meer toezicht zou moeten komen. Of dat politie is, BOA’s of een ingehuurde beveiliger maakt niemand veel uit. “Het gaat erom dat de jongeren op hun gedrag kunnen worden aangesproken”, zegt een medewerker van een van de winkels.

Plan van aanpak
Een buurtbewoner die hoort wat er gezegd wordt mengt zich in het gesprek. “De overlast speelt al veel langer, maar het wordt wel steeds erger. Ik werd een paar maanden geleden door een fietser aangereden op de brug en zei daar iets van. Toen werd ik meteen aangevallen en uitgescholden. Voordat ik geraakt werd had ik hem echter al geraakt. Die zaak komt nu voor de rechter.”

De overlast in Middelburg Centrum heeft de aandacht. De wijkmanager binnenstad laat weten dat Gemeente Middelburg, de politie, Welzijn Middelburg en Woongoed Middelburg al in overleg zijn. Volgende week komen die partijen met een plan van aanpak. Want dat er iets moet gebeuren, dát staat voor iedereen vast.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief