Groene wand bushalte Kanaalweg Middelburg
Groene wand bushalte Kanaalweg Middelburg Foto: Edwin Mijnsbergen

Groene wanden tegen hittestress op bushalte Station Middelburg

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Het busstation bij het treinstation aan de Kanaalweg in Middelburg is een fors verhard terrein. Waar mogelijk wordt door Gemeente Middelburg, in het kader van het Interreg 2 Seas project Cool Towns, vergroening voorzien. Vandaag werd de laatste hand gelegd aan de meer dan dertig vierkante meter verticale groene wanden van de bushalte. Door de verticale  tuinen krijgt het gebouw een nieuwe look en feel. 

De verticale wanden werden gerealiseerd in nauwe samenwerking met een van de partners van Cool Towns: Sioen Industries. Het resultaat is een groene aanblik en een verkoelend effect van het bouwwerk. Sioen industries ontwikkelt en produceert textieldoek dat wordt gebruikt voor het verkoelen en het verhogen van de kwaliteit van gebouwen in steden. Sioen focust binnen het project Cool Towns op het delen van kennis, innovatie en creatieve toepassingen van hun nieuwe materialen zoals textiel voor het verkoelen van de openbare ruimte en gebouwen.

Beregeningscomputer
Op de vier wanden van het gebouw is een installatie gemonteerd door Central Parks Concepts waarop Green Tecstyle doeken zijn aangebracht. Deze installatie staat in verbinding met een geautomatiseerde bewateringsunit en een beregeningscomputer. In het Green textiel doek worden meer dan 1500 plantjes geplant. Een zorgvuldige selectie van planten heeft plaatsgevonden zodat de wanden het gehele jaar door aantrekkelijk zijn.

Negatief Effect
Klimaatveranderingen zorgen voor warmere zomers met frequentere droogtes en hittegolven. In steden hebben deze hogere temperaturen een negatief effect op de volksgezondheid, productiviteit, welzijn, lucht- en waterkwaliteit en andere stedelijke systemen. Die effecten worden ‘Heat Stress’ genoemd. De noodzaak om de openbare omgeving te vergroenen , ruimtelijke hittestress adaptie wordt steeds duidelijker. In het kader van het Interreg 2 Seas project Cool Towns worden diverse maatregelen tegen hittestress in de stad Middelburg uitgevoerd, zoals deze verticale groene wanden (tuinen).

Cool Towns Partners
De 14 Cool Town partners zijn de gemeente Middelburg (NL, lead partner), gemeente Breda (NL), Provincie Oost-Vlaanderen (BE), Stad Oostende (BE), Southend–on-Sea Borough Council (UK), Universiteit van Greenwich (UK), Kent County Council (UK) Universiteit van Picardie Jules Vernes (FR), Green Blue Urban (UK), AUD Agence voor stedelijke planning en ontwikkeling van Saint Omer en Flandre interieur region (FR), Hogeschool van Amsterdam (NL), Sioen Industries (BE), Ville de Saint Omer  (FR) en Community Agglomeratie Saint Omer (FR).



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief