Foto: Ricardo Kievit

Schade in heel Zeeland door zeer zware windstoten

MIDDELBURG - Uit diverse Zeeuwse plaatsen komen meldingen binnen van schade door zeer zware windstoten deze ochtend. Ook in Middelburg heeft de brandweer het druk met het opruimen van omgewaaide bomen en afgebroken takken. Zoals verwacht haalde de wind afgelopen nacht flink uit. De windpalen van Hoek van Holland en Wilhelminadorp noteerden tijdelijk stormkracht 9, maar tot een officiële storm is het net niet gekomen, want dan moet het een heel uurvak met stormkracht 9 waaien. De zwaarste windstoot werd tot nu toe gemeten in Westdorpe. Daar haalde de wind uit naar 106 km/uur.


Het is vooral in het zuidwesten momenteel zeer onstuimig met tijdelijk stormkracht 9. Hoek van Holland kwam tussen 6:00 en 7:00 uur net 0,6 m/s tekort voor een officiële storm. Daarvoor moest het een heel uurvak, van :00 tot :00 uur, stormen. Hoek van Holland noteerde een gemiddelde van 20,2 m/s. Voor een officiële storm geldt een uurgemiddelde van 20,8 m/s. De komende uren neemt de kans op een officiële storm geleidelijk af. Westdorpe noteerde een zeer zware windstoot van 106 km/uur en Wilhelminadorp haalde uit naar 102 km/uur. Hoek van Holland noteerde een zware windstoot van 99 km/uur. Tijdens buien haalde de wind ook uit vannacht met op de Houtribdijk een schuiver van 105 km/uur.

Aanhoudend kans op (zware) windstoten
Vanochtend trekt een gebied met buiige regen van west naar oost over het land. Daarbij is ook kans op onweer en (zware) windstoten tot ongeveer 75 km/uur in het noordelijke helft van het land en tot 90 km/uur in de zuidelijke helft. Later vanochtend trekt de regen weg en neemt de wind tijdelijk in kracht af.
Vanmiddag is er een mix van wolken en zonneschijn. Geregeld vallen buien en in het noorden is daarbij ook onweer mogelijk. Het wordt niet warmer dan 12 graden en er waait een matige tot vrij krachtige (4-5 Bft), langs de kust harde tot stormachtige noordwestenwind (windkracht 7 tot 8) met aanhoudend kans op zware windstoten tot 90 km/uur. Ook morgen komt het tot buien en staat er nog altijd veel wind langs de kust. Landinwaarts waait het matig, windkracht 4, aan zee krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7 met nog altijd kans op windstoten tot 75 km/uur. Pas in het weekend wordt het allemaal weer een stuk rustiger.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6