Stadsbeiaardier David van der Vlies bij de speeltrommel
Stadsbeiaardier David van der Vlies bij de speeltrommel Foto: David van der Vlies

Carillon Veere luidt de Nacht van de Nacht in

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

VEERE - Op zaterdagavond 30 oktober klinkt het nummer ‘Mag het licht uit’ van De Dijk vanaf het carillon op het stadhuis aan de Markt in Veere. De gemeente Veere doet mee aan de landelijke actie waarbij beiaardiers uit het land tegelijkertijd de Nacht van de Nacht inluiden.

Na het gezamenlijke nummer speelt beiaardier David van de Vlies verzoeknummers van 20.00 tot 21.00 uur. Welke nummers de beiaardier speelt bepalen de inwoners van gemeente Veere. Stemmen kan namelijk via de website van gemeente Veere. Iedereen kan stemmen tot en met woensdag 27 oktober.

Nacht van de Nacht
Elk jaar, op de laatste zaterdag van oktober, wordt de Nacht van de Nacht georganiseerd. Honderden bedrijven, gemeenten, kerken en torens doven dan de verlichting om aandacht te vragen voor energiebesparing, het klimaat. De gemeente Veere doet die avond en nacht ook het licht uit bij molens, kerken, het stadhuis in Veere en het gemeentehuis in Domburg. Dit om aandacht te vragen voor bewust verlichten en het tegengaan van lichtvervuiling.
Om de kwaliteit donkerte te behouden, heeft de gemeente het beleid ‘Donker voor de kuststrook en natuurgebieden’. Het duingebied bij Oostkapelle is de donkerste plek van Zeeland.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief