Stijn van Kervinck, Manuela Franke-Ova en Patrick Sins
Stijn van Kervinck, Manuela Franke-Ova en Patrick Sins Foto: Edwin Mijnsbergen

Hart voor Veere: ‘al die ondernemers werken hier niet alleen, ze wonen hier ook’

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

DOMBURG - Er waait een frisse wind door de politiek in de gemeenten Veere en Middelburg. Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht worden er veel nieuwe gezichten gepresenteerd. Achter veel van die gezichten gaan mensen schuil die vanuit hun werk of maatschappelijke betrokkenheid bij voorbaat al lijken te kunnen rekenen op een flinke achterban.


Neem nu de nieuwe partij Hart voor Veere (HvV), die vorig jaar werd opgericht door Stijn van Kervinck en Marcel Steketee. Het duo, dat voorheen actief was voor de partij DTV, bezet nu de plaatsen één en twee op de kandidatenlijst van HvV voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Hart voor Veere valt niet alleen op door de goede inzet van sociale media; ook de kieslijst spreekt tot de verbeelding van velen. Op de lijst prijken de namen van mensen als Michel Kloeg, Hugo Kramer en Manuela Franke-Ova. Van Kervinck en Steketee hebben in relatief korte tijd heel wat bekende ondernemers en organisatoren om zich heen verzameld, maar dus ook mensen uit onder meer de culturele hoek.

Denktank
Van Kervinck lacht, als hem gevraagd wordt of de partij hoopt zo ook stemmen te krijgen van, bijvoorbeeld, sympathisanten van muziekfestival Hrieps, maar legt vervolgens uit dat er een grotere gedachte achter zit. “We onderscheiden ons door het feit dat we met een fractie, een denktank en een bestuur werken. In die denktank willen we ook echt graag mensen uit het werkveld, die ons van gevraagd en ongevraagd advies voorzien. Per periode willen we de samenstelling van de denktank laten wisselen, zodat het niet steeds dezelfde personen zijn, die ons bijstaan.”

Oprecht betrokken
De namen van de personen in de eerste denktank van HvV zijn al net zo aansprekend als die op de kieslijst. Met Leon Overdulve, Piet Lampert, Jules van Leijden en Cees Verhage kan de partij rekenen op adviezen van mensen met veel bestuurlijke ervaring en kennis van het Zeeuwse bedrijfsleven. De combinatie met de vele ondernemers op de kieslijst betekent echter niet dat HvV ook een ondernemerspartij is. Nummer vier op de lijst, Manuela Franke-Ova: “het klopt dat er veel ondernemers bij HvV zitten, maar je moet niet vergeten dat achter het ondernemerschap ook een gezin zit. Bij thema’s als voldoende huisvesting voor jongeren zijn die ondernemers dus ook oprecht betrokken. Ze werken hier niet alleen, ze wonen hier ook.”

Geen loze belofte
Patrick Sins, derde op de lijst en eigenaar van onder meer Sportshop Domburg en The Tube in Middelburg: “ik had als ondernemer nooit politieke ambities, maar ik zie veel dingen misgaan in de gemeente Veere, juist vanuit mijn gezinssituatie. Dát trok me over de streep. Hart voor Veere sprak me aan omdat we de dingen echt anders gaan doen. Onze speerpunten zijn onder meer stads- en dorpsherstel, een toekomstbestendige infrastructuur voor Veere, en nog veel meer, maar ik vind transparantie minstens even belangrijk. Dat we zeggen te werken aan het herstel van de verbinding tussen politiek en burgers is geen loze verkiezingsbelofte. Daar gaan we écht voor. Ook daarom heb ik met aangesloten bij de partij.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief