Gemeentehuis Veere in Domburg
Gemeentehuis Veere in Domburg Foto: Gemeente Veere

Veerse huishoudens krijgen vijftig euro van gemeente in 2023

Door: Redactie Algemeen

DOMBURG - In 2023 ontvangt ieder Veers huishouden eenmalig vijftig euro van de gemeente. Dat staat in het Financieel Perspectief 2023-2026 dat aan de raad wordt gepresenteerd. Gemeente Veere wil dit doen omdat er een financiële meevaller is, vanuit het Rijk. De gemeente vindt het eerlijk dat de inwoners hiervan meeprofiteren. De manier waarop het geld zal worden verdeeld wordt later bekendgemaakt.

In de raadsvergadering van 2 juni 2022 zijn door de raad aanvullende suggesties gedaan op het Programma op Hoofdlijnen. Het college neemt deze ter harte. Een deel van deze suggesties zijn verwerkt in het Financieel Perspectief. Daarnaast biedt het college de raad de ruimte om met initiatieven te komen voor een bedrag van € 0,5 miljoen. Het college neemt deze suggesties mee naar de begroting. Het Financieel Perspectief 2023-2026 is een vertaling van het Programma op Hoofdlijnen 2022-2026 en van de ontwikkelingen waarop geen invloed kan worden uitgeoefend, zoals bijvoorbeeld inflatie. 

Speerpunten
Het college van gemeente Veere wil zich gaan inzetten voor de volgende speerpunten:

- Verbetering van de dienstverlening
- Versterken ambtelijke organisatie
- Een gedragen parkeerbeleid
- Urgentie voor wonen
- Duurzaamheid
- Een gezond en financieel beleid
- Veiligheid We investeren in extra boa-capaciteit

Financieel Perspectief
De woonlasten voor een huishouden stijgen met gemiddeld 3,4%. De onroerende zaakbelasting (OZB) stijgt uitsluitend met de inflatie. Omdat het voor de begroting 2023 niet noodzakelijk is schrapt het college de geplande extra verhoging van 5% voor dat jaar. Men gaat ervan uit dat de afvalstoffenheffing voor de inwoners alleen wordt verhoogd met de indexatie. Hiervoor moeten wel eerst de resultaten van de inkomsten Diftar worden afgewacht, die in het najaar bekend zijn. De rioolheffing blijft ongewijzigd. De toeristenbelasting stijgt met de inflatie van € 0,05, dit geldt zowel voor het laag als het hoog tarief. Dit is al bekend bij de sector.
Het Financieel Perspectief 2023-2026 is gepubliceerd op veere.begrotingonline.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief