Vrolijke gezichten tijdens de reünie van de Van Dixhoornbrigade in de Oostkerk, op 8 oktober
Vrolijke gezichten tijdens de reünie van de Van Dixhoornbrigade in de Oostkerk, op 8 oktober Foto: Edwin Mijnsbergen

Redders in het zonnetje tijdens reünie

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - De leden van de Middelburgse reddingsbrigade die in de zomer van 2021 werden ingezet in het overstroomde Valkenburg (Limburg), zijn vanavond in het zonnetje gezet tijdens een reünie van de vereniging. De Van Dixhoornbrigade bestaat dit jaar 50 jaar; een mooie gelegenheid voor de Middelburgse locoburgemeester om de ingezette redders te bedanken voor hun inzet.

De Middelburgse redders reisden half juli vorig jaar halsoverkop af naar Limburg om daar in het ondergelopen gebied hulp te verlenen. Waar de brigades normaal gesproken bij voorkeur 24 uur van tevoren horen dat ze mogelijk ingezet gaan worden (en dus rustig hun materiaal in orde kunnen maken), veranderde de situatie nu binnen twintig minuten van een vooralarm naar een daadwerkelijk inzetalarm. De Middelburgse redders werden ingezet in Valkenburg, onder meer bij het evacueren van bewoners. Nadat de eerste ploeg was afgelost, heeft de tweede ploeg stand-by gestaan voor een eventuele inzet in Maastricht. Toen duidelijk werd dat die er niet kwam, werd de inzet voor de Middelburgers beëindigd. ??Uit handen van locoburgemeester Jeroen Louws kregen de zes ingezette redders zaterdagavond stuk voor stuk een speciale waarderingspenning. Een zevende ingezet rampenploeglid kon helaas niet aanwezig zijn. Hij krijgt het aandenken op een later moment.

Nationale Reddingsvloot
De penningen zijn beschikbaar gesteld door de Nationale Reddingsvloot (NRV). De rampenploegen van de hierbij aangesloten reddingsbrigade zijn 24/7 beschikbaar en specifiek getraind op situaties zoals die in Limburg. Het verkennen van ondergelopen gebieden, het redden en evacueren van mens en dier bij stromend water en in ondiep water en het leveren van logistieke bijstand aan hulpverleningspartners zijn de kerntaken van de 88 NRV-eenheden.?

Niet alleen de Middelburgers kregen een penning, ook alle andere ruim 700 vrijwillig ingezette lifeguards en brandweerlieden die werden ingezet namens de NRV krijgen binnenkort een munt of hebben die inmiddels reeds in hun bezit.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief