Foto: Martijn Fincke

Sunshine Cleaners maakt album over verzetsman Dietrich Bonhoeffer

  Cultuur

MIDDELBURG - Sunshine Cleaners heeft een bijzonder album gemaakt. Frontman Sjef Hermans las de gedichten van de Duitse theoloog en verzetsheld Dietrich Bonhoeffer, die in de Tweede Wereldoorlog werd geëxecuteerd. De band presenteert 'Silent Voices' zaterdag 18 mei in de Oostkerk in Middelburg.


Het album van Sunshine Cleaners is onderdeel van een groot project over de 75 jaar geleden opgehangen Dietrich Bonhoeffer. Er verschijnen dit jaar onder meer een boek over hem en er is een toneelstuk in de maak. De theoloog en schrijver van christelijke boeken was één van de grootste tegenstanders van het bewind van Adolf Hitler. Na de mislukte aanslag op de Führer in juli 1944 werd hij vanwege zijn betrokkenheid opgepakt en ter dood veroordeeld.

Roos

Initiatiefnemer van het eerbetoon aan de Duitser is de Roos van Culemborg, een culturele stichting met Rieks Hoogenkamp als voorzitter. Hij is dominee, heeft gewerkt in Zeeland en is een goede vriend van Geert de Heer van Sunshine Cleaners. Hoogenkamp vroeg hem of de band iets wilde doen in het project. “Ik kende Bonhoeffer alleen van naam, maar ben zijn brieven en gedichten, die hij in zijn laatste levensfase maakte, gaan lezen en liet me erdoor inspireren. Het zijn indrukwekkende overdenkingen van iemand die wist dat zijn einde naderde. Ook ben ik me verder in hem gaan verdiepen en kwam uit op een aantal thema’s die hij belangrijk vond”, vertelt Sjef Hermans.

Gospel

Na een eerste liedje, volgde snel een tweede en derde song. Uiteindelijk maakte Hermans tien nummers op basis van net zoveel gedichten die Bonhoeffer in het kamp maakte. Bonhoeffer reisde in zijn jonge jaren naar Amerika waar hij de zwarte kerk bezocht. “Daar hoorde hij gospel en blues, de muziek waardoor wij ons ook laten beïnvloeden.”

Droevig

Hermans vulde de liedjes sober in, in overeenstemming met de droevige laatste levensfase van Bonhoeffer. Hij nam ze in de studio op in minimale bezetting met De Heer, op mandoline en dobro, zangeres Jacqueline Heijmans en hemzelf op zang, gitaar en banjo. Hulp kreeg Sunshine Cleaners van Broeder Dieleman, Gait Klein Kromhof en Wissem Zaïdi.

Indruk

Tijdens het proces raakte Hermans onder de indruk van de theoloog. “Als je leest hoe hij zich verzette tegen Hitler en wat hij daarvoor heeft moeten doorstaan word je stil. Hij was een zeer sterke persoonlijkheid en één van de moedige mensen in onze geschiedenis, die ook zijn eigen twijfels en onzekerheid durfde te uiten.”

Sunshine Cleaners presenteert ‘Silent Voices’ zaterdag 18 mei om 20.30 uur in de Oostkerk in Middelburg. Kaarten kosten 7,50 euro en zijn te koop bij de Drvkkery. “Daarna willen we het land in met dit programma. We spelen de nummers en vertellen iets over hem.” 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief