Afbeelding
Foto: Beeldenbank Laat Zeeland Zien / Ben Biondina

Museum Terra Maris wil beleeftuin realiseren

Door: Britta Janssen Algemeen

OOSTKAPELLE - Museum Terra Maris in Oostkapelle wil samen met enkele inwoners van de gemeente Veere een middeleeuwse beleeftuin aanleggen. Het museum werkt aan een vergunning voor dit project dat zo'n 100.000 euro kost.

In de beleeftuin wil Terra Maris kinderen en volwassenen kennis over de Middeleeuwen en Zeeuwse natuur meegeven. De gemeente Veere vindt het een mooi project en wil het, mits de vergunning verleend wordt, ondersteunen met een subsidie van 10.000 euro. Ook Toeristisch Impuls legt volgens de gemeente 10.000 euro bij.

Buitenspeeltuin

Het museum heeft voor de beleeftuin al een ver uitgewerkt concept gemaakt, in samenwerking met vrijwilligers, de Walcherse Archeologische Dienst en Stichting Springzaad. Deze stichting houdt zich bezig met het natuurrijker maken van schooltuinen, speelterreinen en andere plekken waar kinderen kunnen leren en recreëren. 'Met de beleeftuin wordt enerzijds ingespeeld op de behoefte aan een grote, laagdrempelige en dynamische buitenspeeltuin voor kinderen in de gemeente Veere en anderzijds stimuleert de beleeftuin het beleven en leren over de Middeleeuwen en de Zeeuwse natuur', stelt de gemeente Veere in een nota over haar subsidie.

Leefbaarheid

'Door met vrijwilligers en inwoners van de gemeente aan de slag te gaan voor de werkzaamheden in de beleeftuin, wordt de lokale samenleving direct betrokken en een actieve dagbesteding in de buitenlucht geboden.' De hoveniers zijn hierin volgens Veere een verbindende schakel tussen de museumstichting en de vrijwilligers en inwoners.
Laagdrempeligheid is voor Veere een belangrijk thema. De gemeente kent de bijdrage van 10.000 euro toe uit de reserve voor leefbaarheid. 'De directie van Terra Maris heeft als tegenprestatie besloten een speciaal actietarief aan te bieden, in de vorm van een goedkoop jaarabonnementen voor inwoners van de gemeente Veere. Ter kennismaking wordt ook een kortingsbon van vijftig procent voor vier personen onder Veerse huishoudens verspreid.' Dat maakt de speel- en educatievoorziening beter bereikbaar voor een breed publiek, vindt Veere.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief