Afbeelding
Foto: Het Polderhuis

Model HMS Hood meert veilig aan in Schotland

Door: Guus Arnouts Cultuur

WESTKAPELLE - Het schaalmodel van het Britse slagschip HMS Hood is aangekomen op de nieuwe bestemming, de Hood Association in Glasgow. Begin deze maand werd bekend dat het model Dijk- en oorlogsmuseum het Polderhuis na bijna tien jaar verliet en naar Schotland ging.

Het scheepsmodel is overplaatst met de hulp van het verhuizingsbedrijf Mondial Vogel Verhuizingen door Hans en Geert Haverkort. Het vergde de nodige inspanning, aangezien die meter lange model naar de derde etage van het West College Scotland gebracht moest worden. Uiteindelijk kwam er vijf man aan te pas om het schip via de trap op zijn nieuwe plek te zetten.

Einde tentoonstelling
Het Polderhuis kreeg in 2008 het model van het slagschip in bruikleen van bouwbedrijf Heijmans Bouw Zeeland. Die bruikleen werd later omgezet in een gift. Met de opmerking dat het museum er een juiste plek voor moet zoeken als zij er van af willen. Door een verbouwing en vernieuwing van de vaste expositie, bleek er voor de HMS Hood geen plek meer in het Polderhuis te zijn. 

Bijzonder schip
De bouw van de 262 meter lange slagkruiser van de Royal Navy begon in 1916 en het schip werd op 22 augustus 1918 gedoopt. In totaal beschikte de Hood over maar liefst 28 kanonnen aan boord en telde het schip een bemanning van 1400 koppen.
De Slag in de Straat van Denemarken op 24 mei 1941 betekende het einde van de Hood, toen het schip onder vuur werd genomen door de Duitse slagschepen Bismarck en Prinz Eugen. Een voltreffer raakte de Hood en zorgde voor een brand en daarop volgende explosie in het munitiemagazijn. 

Van de 1418 bemanningsleden overleefden er slechts drie de Slag in de Straat van Denemarken. De drie bemanningsleden werd twee uur later gered door de torpedobootjager HMS Electra. Door het verlies van de Hood, een van de Britse topschepen, liep het Britse moreel tijdens de oorlog een flinke klap op. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief