Het strand bij Vrouwenpolder.
Het strand bij Vrouwenpolder. Foto: Beeldenbank Laat Zeeland Zien / Xander Koppelmans

Groot onderzoek naar leefbaarheid in Veere

Door: Britta Janssen Algemeen

DOMBURG - Er zijn genoeg uitdagingen, maar het gaat financieel goed met de gemeente Veere. Dat zei wethouder Marcel Steketee donderdag bij de presentatie van de begroting voor 2019. Veere laat volgend jaar een groot onderzoek uitvoeren naar de balans tussen het toerisme en de leefbaarheid in de gemeente.



Met een sluitende meerjarenbegroting en voldoende reserves heeft Veere haar financiën op orde. Om dat zo te houden investeert de gemeente behoedzaam, aldus Steketee. Bijvoorbeeld bij de realisatie van multifunctionele accommodaties. "Het is een speerpunt in ons beleid om die te bouwen voor Aagtekerke, Westkapelle, Oostkapelle en Serooskerke, maar de bouwkosten zijn zoveel gestegen dat we een pas op de plaats maken", legt de wethouder uit. Onder meer de duurzaamheidseisen stuwen de kosten omhoog. "We bekijken eerst met de gemeenteraad hoe we hiermee en met de wensen van de inwoners omgaan."

Herinrichting

Ook zijn er verschillende herinrichtsprojecten die de nodige kosten met zich meebrengen, zoals voor de Prelaatweg in Aagtekerke, Dorpsstraat in Gapinge, Torenstraat in Meliskerke en de Oudestraat in Veere.

Leefbaarheid

Het college van burgemeester en wethouders wil in 2019 een extern bureau een groot, onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de leefbaarheid in de dertien kernen. De gemeente vindt het belangrijk dat het fijn wonen is in Veere en dat de natuur de ruimte krijgt en het college is zich ervan bewust dat het toenemende toerisme dit onder druk zet. "Soms slibben de kernen dicht door toeristen", erkent Steketee, "maar we hebben het toerisme ook nodig als voornaamste bron van inkomsten."

Balans

Daarom laat Veere een onderzoeksbureau enerzijds allerlei cijfers over toerisme, zoals van het Centraal Bureau voor de Statistiek, analyseren voor feiten en anderzijds inwoners vragen naar hun beleving. "Meningen gaan over gevoel", zegt wethouder Bert van Halderen. "Waar de een het 'druk' vindt, kan de ander dat 'gezellig' noemen. Maar als er tien keer over 'druk' gesproken wordt, krijgt dat wel waarde."
De gemeente hoopt eind volgend jaar meer te weten over de balans tussen leefbaarheid en toerisme. "Dan gaan we kijken wat we daarmee doen", aldus Van Halderen. De uitkomsten zijn onder andere een bouwsteen voor de nieuwe Veerse omgevingsvisie.

Illegaal
 

Wel willen b&w al geld vrijmaken voor extra fietsparkeerplaatsen op drukke plekken, een betere verdeling van parkeerplaatsen tussen inwoners, bedrijven en toeristen en de aanpak van illegaal recreatief gebruik van huizen als tweede woning of recreatiewoning. Het college wil met extra budget een toezichthouder aanstellen die adressen controleert, maar ook nieuwe illegale situaties voorkomt door makelaars en potentiële huizenkopers te informeren. "Daarop worden we ook aangesproken door inwoners", zegt Steketee. "Het kan niet zo zijn dat iemand hier altijd mee wegkomt."
Daarom wil het college ook nieuw beleid maken voor de recreatieve verhuur van kamers in woningen.

Kluif

Naast deze thema's zijn vraaggerichte woningbouw, de organisatie van het sociaal domein (Porthos), duurzaamheid en een nieuwe opzet voor de interne organisatie belangrijke speerpunten. "Daar hebben we een hele kluif aan", aldus Steketee.

Lastendruk

In 2019 krijgen de inwoners van de gemeente te maken met een beperkte verhoging van de lastendruk. Het gaat om gemiddeld vier procent. Eenpersoonshuishoudens betalen ongeveer 20 euro meer per jaar en meerpersoonshuishoudens zo'n 25 euro per jaar meer.

Gemeenteraad

De Veerse gemeenteraad behandelt de begroting in haar vergadering van 8 november.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief