Brandweer slaat alarm om koolmonoxide-slachtoffers

MIDDELBURG - De afgelopen zes weken zijn in Nederland al ruim 40 mensen in het ziekenhuis opgenomen met een koolmonoxide (CO)-vergiftiging. Reden genoeg voor Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting om alarm te slaan.


"De kou heeft in Nederland nog niet eens ingezet en nu zien we al zoveel ongevallen. En dat terwijl de piekperiode met CO-ongevallen de komende maanden nog plaats gaat vinden" verklaart Jet Vroege, dossierhouder Koolmonoxide Brandweer Nederland. "De sluipmoordenaar CO slaat dit jaar alweer hard toe."

Realiteit

In de 'Ongevallenregistratie 2017; gasongevallen na de meter' wordt gesproken over twee doden en 161 gewonden, waarvan 114 zodanig ernstig dat ziekenhuisopname nodig was. Vroege: "En hierin zijn alleen de CO-ongevallen meegenomen, waarbij een gasinstallatie de oorzaak was. Ongevallen door binnenshuis barbecueën – je gelooft het niet, maar het gebeurt echt nog vaak – en open haarden of houtkachels als oorzaak zijn in deze cijfers niet meegenomen. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid meldde in 2015 al dat het totale aantal slachtoffers vermoedelijk veel hoger ligt dan we uit de cijfers kunnen afleiden. Dit is dus nog steeds realiteit."

Steekproef

Uit een representatieve steekproef van de Nederlandse Brandwonden Stichting is gebleken dat 43 procent van de ondervraagden niet weet dat je een CO-melder in de ruimte van het verbrandingstoestel (zoals Cv-ketel, geiser, open haard, kachel) moet plaatsen. Uit dezelfde steekproef blijkt dat bijna de helft van de mensen ook niet weet dat ook een nieuwe ketel CO-vergiftiging kan geven. Volgens Jet Vroege is juist in de helft van de ongevallen sprake van een nieuwe of pas onderhouden Cv-ketel. "De oorzaak is dan meestal een verkeerd aangesloten of losgeraakte rookgasafvoer. Heel belangrijk dat je bij het plaatsen van een nieuwe ketel ook meteen de rookgasafvoer vervangt of in ieder geval laat controleren."

Sluipmoordenaar

De meeste ongevallen met koolmonoxide vinden in de maanden november tot en met ongeveer maart plaats, de periode dat de verwarming, kachel en open haard volop in gebruik zijn. Vroege: "Als deze cijfers de komende maanden zo doorgaan, komen we dit jaar op nog veel meer slachtoffers uit. Daarom slaan we alarm." Brandweer Nederland, de Nederlandse Brandwonden Stichting, de GGD en de 25 veiligheidsregio's vragen daarom breed aandacht voor deze sluipmoordenaar. 

Op www.brandweer.nl/koolmonoxide staat heel veel informatie, ook hoe je een CO-vergiftiging kunt herkennen. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief