Afbeelding
Foto: Annet Eekman

Interview: Wethouder Cees Lodder houdt niet van makkelijke taken

Door: Eugene de Kok Politiek

MIDDELBURG - Hij is pas een paar weken bezig, maar voelt zich als een vis in het water. “Ik vind het mooi om iets te doen voor samenleving. Was het dit niet, dan was ik nu raadslid of had ik actie gevoerd”, zegt Cees Lodder. De wethouder namens de Lokale Partij Middelburg (LPM) is het nieuwe gezicht in het college van burgemeester en wethouders van Middelburg.

Cees Lodder is sowieso een nieuw gezicht in de politiek. Pas begin vorig jaar kwam hij in contact met Piet Kraan en Wim Steketee van de LPM. Hij hielp een buurtgenote met een actie voor beter openbaar vervoer. “En het voelde meteen als een warm bad”, legt Lodder uit in zijn werkkamer met uitzicht op het Kanaal door Walcheren. “De partij diende meteen een motie in. Dat zie je niet zo vaak.”

Julianabad

Er was een klik en Lodder zei tegen Kraan en Steketee dat ze hem konden bellen als zij iemand zochten die iets voor de partij wilde doen. Zo gezegd, zo gedaan. Een paar weken later sprong Lodder namens de LPM al op de bres voor behoud van het Julianabad in Arnemuiden. Het bestuur van de LPM vroeg hem niet lang daarna naar zijn ambities. Lodder antwoordde dat ‘als de LPM in het college zou komen hij een baan als wethouder zou zien zitten’. Toen de lokalen in maart als grootste uit de bus kwamen, werd het serieus. Lodder werd benoemd tot formateur van het college met het CDA, VVD en SGP. “Daarvan heb ik in korte tijd heel veel geleerd”, kijkt hij terug. “Iedereen was open en eerlijk. Ik denk dat we nu een fantastisch team vormen. Het is misschien geen makkelijke tijd om wethouder te zijn, maar dat is op zich niet erg. Ik houd niet van makkelijke taken.”

Sociaal domein

Het komt goed uit, want Middelburg heeft het in financieel opzicht lastig en er is een aantal slepende dossiers. Nieuwkomer Lodder heeft met zijn collega’s het financieel herstelplan gemaakt, maar heeft ook een moeilijk onderwerp als de Trekdijk in zijn portefeuille en is bovendien verantwoordelijk voor het sociaal domein.

Vooral dat laatste wilde Lodder graag. In het verleden heeft hij gewerkt bij de gemeenten Valkenisse, Middelburg en Vlissingen, altijd in de sociaal-maatschappelijke hoek. De laatste jaren was hij zelfstandig adviseur op het snijvlak van ondernemen, maatschappelijke participatie en financiering.

Middelburg zit net als zoveel andere gemeenten op het gebied van het sociaal domein in een spagaat. “We geven elk jaar tussen de vier en vijf miljoen euro meer uit dan ons budget voor het sociaal domein. Je wilt echter niet dat mensen tussen wal en schip vallen. Dat maakt het heel moeilijk.” Het onderwerp gaat hem aan het hart. “Ik heb altijd gevonden dat mensen die het nodig hebben een steuntje in de rug moeten krijgen van mensen die het kunnen hebben.”

Preventief

Lodder heeft in het kader van het financieel herstelplan de opdracht om nog eens vijf ton te besparen op het sociaal domein. “Het is moeilijk, maar ik denk dat het kan als je minder bureaucratie hebt, zaken slimmer organiseert, meer op preventief gebied doet, samenwerkt met andere gemeenten en beter inkoopt. We moeten ervoor zorgen dat we minder geld uitgeven, maar dat er geen euro minder gaat naar die jongere in de problemen of naar iemand in de wmo. Iedereen die hulp nodig heeft moet het krijgen. Daar wil ik me de komende jaren, aan het einde van mijn loopbaan, sterk voor maken. Ik vind het mooi dat ik dat kan.”

Zwijgend

Hij gaat zich ook inzetten voor participatie en bewonersinitiatieven. Hoewel er de laatste jaren, vaak op initiatief van de LPM, al redelijk wat is gedaan om de betrokkenheid van Middelburgers te vergroten, wil Lodder deze periode meer mensen betrekken bij de politiek en de besluitvorming. “We moeten ook de zwijgende meerderheid zien te bereiken en deze mensen betrekken bij bijvoorbeeld het groen en de inrichting van hun wijk. Ook hoop ik dat de mensen meer naar elkaar gaan omzien. Dat is ook participatie. Als gemeente moeten we dat faciliteren. Uiteindelijk moeten ze het zelf doen.”

DOOR EUGÈNE DE KOK



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief