Jeroen (links) en Jesse geven elkaar het jawoord.
Jeroen (links) en Jesse geven elkaar het jawoord. (Foto: Marjanne Dijkstra)

Jeroen en Jesse trouwen in hun eigen tuin

ZEVENBERGEN - Trouwen in een weiland, aan de haven in Willemstad of op het strandje bij de Appelzak in dorp Moerdijk. Trouwen in de openlucht behoort in de gemeente Moerdijk sinds eind vorig jaar tot de mogelijkheden. Voor Jeroen Matthijssen en Jesse Kieboom kwam zaterdagmiddag een droom uit: ze trouwden in hun eigen achtertuin aan de Achterdijk in Zevenbergen.


DOOR MARJANNE DIJKSTRA

Overal lampjes, een grote tent, mensen met lekkere drankjes in hun hand en een grote boom waaronder de gasten kunnen plaatsnemen. Alsof je op een zomers festival bent, maar dan iets kleiner. Het is echter de bruiloft van Jeroen en Jesse, een van de eerste stellen in de gemeente Zevenbergen die trouwen op een locatie in de openlucht. De twee wonen nu tweeënhalf jaar aan de Achterdijk en vooral Jeroen zag meteen de mogelijkheden van hun grote achtertuin, al waren die plannen er toen nog niet. Hij vertelt: "Toen Jesse me op 3 januari van dit jaar ten huwelijk vroeg, kwamen we er al snel achter dat het sinds kort mogelijk was om op locatie in de openlucht te trouwen. Zo werd ons idee van toen al snel werkelijkheid. We zijn wel een beetje zenuwachtig, maar we zijn toch thuis en bijna iedereen die er nu is was hier al eens geweest. Dat maakt het wat meer relaxed." Een ding heb je in Nederland nooit in de hand - zelfs niet in de zomer - en dat is het weer. Zaterdag regent en onweert het hard, maar vlak voor de ceremonie is het droog. Jesse vertelt: "We hebben wel een beetje angstig naar het weer gekeken vandaag, maar we hebben een tent staan. Het geeft de mooie festivalsfeer die we graag wilden."

Kers op de taart
En die festivalsfeer krijgen ze. Onder een mooie grote boom in hun tuin die gevuld is met groene en gele linten, geven de twee elkaar in aanwezigheid van hun familie, vrienden én de zon het jawoord. Na de intieme ceremonie volgt een barbecue en een feest. De gasten kunnen slapen in hun tentje in de tuin op de speciaal aangelegde mini-camping. Voor de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, Mascha van Kakerken, is het niet haar eerste huwelijk in de openlucht. "Ik heb er al een aantal gesloten, op een boot en ook in een achtertuin. Het werk is net een beetje anders; in een gemeentehuis regelt de bode de muziek en wie er waar zit. Op locatie moet je doorspreken wie dat doet. Maar dat ik dit soort huwelijken mag sluiten, is voor mij wel de kers op de taart. Ik kom op zoveel verschillende plekken."

Trouwen in de openlucht
Tot eind vorig jaar moest een huwelijksvoltrekking binnen plaatsvinden. Gemeenten mogen nu zelf beslissen of ze hier toestemming voor geven. Er kan niet zomaar op elke plek in de openlucht worden getrouwd. Zo moeten de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand en de bode op een behoorlijke manier hun werk kunnen doen, moet de locatie op een kadastrale kaart te vinden zijn en moet er toestemming zijn van de eigenaar van de locatie. Een schip of boot moet tijdens de voltrekking vast aan wal liggen of zijn aangemeerd.

Marjanne Dijkstra
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief