Foto: Ties Steehouwer

Vernieuwde fietsvierdaagse Fijnaart smaakt naar meer

FIJNAART - Na 33 jaar wordt in Fijnaart weer een fietsvierdaagse gehouden. De start ervan, dinsdagavond, was meteen succesvol. Met 106 deelnemers op de eerste avond waren Marcel Matthee, Marco Dierks en Ad Dierks van de organisatie best tevreden. Maar het was dinsdag dan ook topweer om een stuk door de polders tussen Willemstad en Klundert te fietsen.


Matthee, Marco Dierks en Ad Dierks zijn respectievelijk voorzitter, secretaris en penningmeester van de vorig jaar opgerichte WielerToerClub Heij=Fijn, een vrije interpretatie van Fijnaart en Heijningen.

Plannen

De nieuwe club heeft wortels in de Stichting Wielerpromotie Fijnaart, die al wielerwedstrijden in het dorp organiseerde en ook een cyclecross wedstrijd op haar naam heeft staan. Ad Dierks vertelt dat men ook bezig is met plannen om op het evenemententerrein een skeelerbaan te realiseren. "Deze sport is hier in de Westhoek nog niet zo populair, maar in het oosten van ons land wel. Zeker door het uitblijven van ijswinters de laatste jaren is skeeleren een prima alternatief. Schaatsen zelf is in deze streken wel altijd erg populair geweest. De fietsvierdaagse werd veertig jaar geleden zelfs georganiseerd door schaatsclub de Striene."

Afstanden

De deelnemers aan de vierdaagse hebben keuze uit de afstanden 15, 25 en 50 kilometer. De 15 trok op de eerste dag de meeste deelnemers. Naast tweewielers aangedreven door spierkracht, werden er ook fietsen met trapondersteuning gespot. Marcel Matthee vertelt dat het door de langere avonden gebruikelijk is om fietsvierdaagses in het voorjaar te houden. "Maar de mensen hebben dan zoveel te doen dat wij voor het najaar hebben gekozen."

Voor de toerfietsers van 50 kilometer was, om niet in het donker te hoeven fietsen, de start een half uur vervroegd.

Straatnamen

Met duidelijke routebeschrijvingen had het bestuur haar zaakjes prima voor elkaar. Een echtpaar, met hun twee kinderen in het zitje, had alleen wat moeite met de straatnamen: "We zijn hier pas vanuit Dordrecht komen wonen, dus waar de Barlaaksedijk is weten we niet." De routeplanner op de telefoon bracht uitkomst.

Op maandag 28 oktober organiseert Heij=Fijn in de voetbalkantine een fietscafé met ex-profrenner Bart Voskamp, die in 1996 de achttiende etappe won in de Tour de France en twee ritten in de Vuelta: in 1994 en 1997.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>