Starterslening ook beschikbaar voor jongeren buiten Moerdijk

MOERDIJK - De starterslening van de gemeente Moerdijk komt waarschijnlijk beschikbaar voor een bredere doelgroep. Op dit moment kunnen alleen starters die al woonachtig zijn in één van de Moerdijkse kernen een beroep doen op de regeling.


Wethouder Désirée Brummans wil dat deze verplichting vervalt. Dat betekent dat ook jongeren van de buiten de gemeente gebruik kunnen maken van de starterslening. Deze regeling zorgt ervoor dat twintigers en jonge dertigers makkelijker een woning kunnen kopen.

De lening overbrugt het verschil tussen de verwervingskosten van het huis en het bedrag dat de starter maximaal mag lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie. Veel jongeren kunnen zonder de lening geen huis kopen. 

Forensen

De Moerdijkse starterslening bestaat sinds 2008. In totaal zijn er al 168 leningen verstrekt. "We willen graag meer jongeren en jonge gezinnen aan de gemeente binden. Van makelaars horen we dat er boven de rivieren veel belangstelling is voor woningen, nadrukkelijk in Moerdijk dorp. Het gaat vooral om forensen. Huizen zijn hier ook goedkoper", benadrukt Brummans.

Zij hoopt dat de versoepeling ertoe leidt dat meer starters neerstrijken in de gemeente. Als voorwaarde voor het verlenen van een starterslening geldt dat de verwervingskosten in totaal niet hoger mogen zijn dan € 225.000. Onder de verwervingskosten wordt verstaan de koop/aanneemsom met daar bovenop de bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting, renteverlies tijdens bouw, notariskosten, makelaarskosten en afsluitkosten voor de lening.

De gemeenteraad buigt zich op 21 november over het voorstel. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>