Koor De Herfstklanken na 50 jaar nog springlevend
Het koor aan het oefenen in de Niervaert.
Het koor aan het oefenen in de Niervaert. (Foto: Ties Steehouwer)

Koor De Herfstklanken na 50 jaar nog springlevend

KLUNDERT – Op vrijdag 24 januari vieren de leden van het seniorenkoor De Herfstklanken hun halve eeuwfeest in de Niervaert. Op het programma van deze viering staan in de middaguren een receptie voor genodigden en 's avonds een feest voor de leden en hun partners.


DOOR TIES STEEHOUWER

Tijdens deze festiviteiten zullen de feestgangers getrakteerd worden op diverse optredens, zoals een stukje cabaret van Carola van der Meer en een optreden van De Detomaatjes, het jeugdorkest van Determinato. Op zaterdag 25 maart wordt het feest nog eens dunnetjes over gedaan met een streekkorenmiddag met seniorenkoren uit Moerdijk, Noordhoek, Standdaarbuiten en Klundert.

Vaste plek in Klundert

Het spreekt vanzelf dat er over 50 jaar De Herfstklanken heel wat te vertellen is. In een gesprek met de huidige voorzitter Hennie Laurijsse en penningmeester Ad van de Ree lijkt het haast wel of iedere oudere uit Klundert wel eens in dit gerenommeerde koor heeft gezongen. Dat is natuurlijk niet zo maar het koor heeft zich in de loop der jaren wel een vaste plek in Klundert en omgeving weten te verwerven. Zeker bij feestelijkheden voor senioren zijn ze met hun zang bijna altijd van de partij.

Zelf is de voorzitter met haar 61 jaar nog maar net senior maar zij stelt er wel prijs op dat er voor het woord Herfstklanken Seniorenkoor staat en geen Ouderenkoor. Het begon 50 jaar geleden allemaal met de oprichting door Jo v.d. Wiel die toen nog evenals haar vriendin mejuffrouw van Elewout, mejuffrouw v.d. Wiel werd genoemd. Legendarische dames in Klundert die veel clubs en verenigingen hebben opgericht. Er werd begonnen met 12 leden die repeteerden bij de mejuffrouw thuis aan de Zevenbergseweg.

Eendracht

In 1970 werd er verhuist naar de Eendracht er werd daar zo goed geoefend dat het koor al snel de reputatie kreeg dat er heel zuiver werd gezongen. Dat resulteerde een jaar later in een optreden op de Zangersdagen in Bosbad Hoeven.

Na tien jaar werd het dirigeerstokje overgedragen aan dirigent Nol Ottevanger die in die dagen veel koren in Klundert onder zijn hoede had. Hoogtepunten in die jaren waren optredens tijdens Kerstvieringen, concerten in de Mauritshof en tijdens het ziekentridium in Moerdijk. In 1990 nam Corrie van Brecht de leiding van het koor over en groeide het koor naar 33 leden. Haar lijfspreuk was: "Wie zingt leeft 10 jaar langer". Jammer genoeg moest men in 1996 de Eendracht verlaten. Er werd verhuisd naar de Niervaert.

Paul Koevermans

In 2000 werd Jan Schreurs de dirigent en nu is dat al weer heel wat jaren Paul Koevermans. "Hij zorgde ervoor dat het repertoire drastisch werd vernieuwd. De oude liedjes werden in een nieuw jasje gestoken." Ad van de Ree: "Alleen als we zingen in bejaarden tehuizen zingen we nog de liedjes uit grootmoederstijd". Deze omslag kon niet verhoeden dat het ledental terug liep van 44 naar de huidige 19.

Een van de hoogtepunten van de laatste tijd was het optreden vijf jaren geleden tijdens de herdenking van de oorlog in de Stad Klundert. Het huidige bestuur bestaat op dit ogenblik uit Hennie Laurijsse, voorzitter. Ad van de Ree, secretaris, Adje van Wensen, penningmeester en de leden Riny Korteweg en Hetty Machielse. Zij kijken samen met de leden en heel Klundert uit naar het 50-jarige jubileumfeest op 24 januari en zijn er van overtuigd dat hun koor niet meer weg te denken is uit Klundert. Het koor oefent iedere woensdagmiddag om 13.30 uur in de Niervaert.

l

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>