Dymph Rubens met de collectie gebreide sjaals. FOTO TIES STEEHOUWER
Dymph Rubens met de collectie gebreide sjaals. FOTO TIES STEEHOUWER (Foto: Ties Steehouwer)

Wie weet een goede bestemming voor sjaals van bouwhekken haven?

ZEVENBERGEN – De honderden kleurige dassen en sjaals zijn van de bouwhekken in het centrum weggehaald. Verantwoordelijk voor deze actie is Dimph Rubbens van Energiek Moerdijk. Dat leverde en flinke stapel textiel op maar wat doe je ermee? Rubbens is begonnen met al de dassen te wassen en daarna te drogen. "De wasmachine heeft de hele middag staan draaien en gelukkig kon ik ze binnen laten drogen".


De dassen zijn gehaakt en gebreid door enkele tientallen inwoners en waren vooral bedoeld om het centrum tijdens carnaval wat op te fleuren. Ze zijn 330 centimeter lang en dat is precies de lengte van de bouwhekken in het centrum. Energiek Moerdijk heeft de organisatie van het ludieke dassen breien en dassenhaken direct gevraagd of er iets met de dassen gedaan werd na afloop van carnaval. Ribbens: "Als de organisatie geen idee had, hebben we aangegeven dat we als Energiek Moerdijk wel de dassen willen hebben om te gebruiken bij bewustwording voor energiebesparing."

Weghalen

Ze is met het weghalen van de dassen geholpen door Hans van Suylenkom van Energiek Moerdijk, Yvonne Peters en haar man, en spontaan door enkele mannen. "Het doorsnijden van de tyribs en tegelijkertijd boven je hoofd werken, kostte wat moeite. Als er personen of organisaties zijn die ook de dassen voor een mooi doel willen gebruiken, dan kan dat altijd. Opgeven via www.energiekmoerdijk.nl of info@energiekmoerdijk.nl ".

40 dassen zijn gemaakt door leden van het Zangkoor Zezam. Die zijn inmiddels ook weggehaald en gewassen. De secretaris Anneke Hoogelander vertelde dat de dassen zeker van pas zullen komen bij de optredens van het koor. "Ze zijn erg mooi en de naam Zezam, en enkele muzieknoten staan erop". Marlène Godschalk, de initiatiefneemster van de breiactie vertelde blij te zijn dat de dassen nu een goede bestemming gaan krijgen.

Waarom de dassen?

"We willen de grote hoeveelheid, kleurrijke dassen niet zomaar weggooien, het moet geen afval zijn en we moeten niet voor eenmalig gebruik gaan maar hergebruiken. Jaarlijks is er in het voorjaar een warme truiendag, die dag je verwarming 1 graad lager zetten en een trui aan, als symboliek om het idee van isolatie te laten zien. De grote hoeveelheid dassen willen we gebruiken om gebouwen, huizen in te pakken en laten zien dat een ingepakt huis of gebouw minder energiekosten met zich meebrengt en co2 bespaart".

Ideeën

Energiek Moerdijk heeft bij monde van Dimph Rubbens enkele ideeën voor hergebruik: "Alle basisscholen en BSO plekken in Moerdijk de dassen aanbieden en vragen om op warme truiendag of een duurzaamheidsdag iets in te pakken met dassen en de kinderen en ouders op een ludieke manier bewust laten worden van energiebesparende maatregelen. Maatschappelijk vastgoed van de gemeente dat nog niet of onvoldoende geïsoleerd is op warme truiendag of een duurzaamheidsdag inpakken met dassen. Als een kern in Moerdijk aandacht wil besteden aan isolatie dan kunnen de dassen gebruikt worden om tijdens zo'n actie meerdere huizen in te pakken met de dassen"

. Ook lijkt het Ribbens een goed plan om tijdens de bomenfeestdag de bomen in pakken met de dassen.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES