Corona: Winkeliers, scholen en instellingen zitten in spagaat
Foto: Ties Steehouwer

Corona: Winkeliers, scholen en instellingen zitten in spagaat

MOERDIJK – Winkelier, scholen en zorginstellingen proberen ook in de gemeente Moerdijk om de moeilijkheden rond het coronavirus COVID-19 het hoofd te bieden. Sluiting is daarbij de oplossing maar vooral voor winkeliers levert dat zoveel omzetverlies op dat er gezocht wordt naar andere oplossingen.


De overheid heeft voor een eventuele sluiting financiële oplossingen bedacht maar de meeste winkeliers kiezen er toch voor om open te blijven. Dat geldt niet voor de scholen, die zijn gewoon verplicht om de deuren te sluiten waarna de leiding, vooral bij het voortgezet onderwijs vaak overgaat tot het online lesgeven van de leerlingen.

Creatieve oplossingen

Een rondje langs scholen, bedrijven en winkeliers leert dat er veel creatieve oplossingen zijn bedacht om mee te delen hoe ze kunnen helpen om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen. Natuurlijk hebben alle ouders van de leerlingen van de scholen een mail of een schrijven gehad dat de school dicht is. Ook sommige winkels zijn gesloten. Dat wordt dan vaak meegedeeld door op de deur een mededeling te plakken. Zo deelt de klapperswinkel Bito in Zevenbergen mee dat ze tot 29 maart dicht zijn.

Veiligheid

De eigenaar wenst de bezoeker voor en dichte deur wel veel veiligheid en een fijne dag. Bij apotheker BENU, even verderop vermeld de flyer dat ze tot 5 april gesloten zijn tussen 12.00 en 14.00 uur. De bezoekers wordt via een andere flyer aangeraden te letten op verkoudheid, hoesten en koorts. Bij twijfel kan men bellen met nummer 327923. Bij Zeeman aan andere kant van de haven wordt de klanten verzocht afstand te houden en rekening te houden met "Onze meiden". In de winkel daarnaast wordt de bezoekers verzocht om niet meer dan met 4 personen binnen te zijn. Bij het verzorgingscentrum SURPLUS mag, op enkele uitzonderingen na, niemand naar binnen. Deze uitzonderingen gelden niet voor "familie van bewoners waarvan de verwachting is dat ze op ze op korte termijn zullen overlijden en voor het bezoek van bewoners waar familie de zorg al geruime tijd op zich heeft genomen".

Afgeven

Spullen afgeven aan de deur maar wel. Voor vragen kan men de website www.surplus.nl/corona raadplegen. In Klundert zijn alle activiteiten in van het huis van de wijk in de Mauritshof vervallen tot nader order en daar is ook de SOVAK vestiging dicht. Aan de ingang van de Molenvlietschool wordt verteld dat er "vanwege alle virussen geen handen worden geschud". Aan de deur ook een en pamflet geplakt waarop staat hoe kan voorkomen dat het virus zich verspreid.

In Klundert hebben enkele mensen onder leiding van Anjo van Tilborgh het initiatief genomen om een Facebookpagina voor hulpverlening in het leven te roepen. Op de pagina "Klundert voor Klundert" kunnen Klundertsen elkaar vinden als er hulp nodig is. Dit kan werkelijk van alles zijn, zoals boodschappen doen voor zieke of oudere mensen, voor vervoer zorgen waar nodig is, op kinderen passen of huisdieren verzorgen voor mensen in vitale beroepen.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>