Afbeelding
Foto: archief Weekblad de Bode

Provincie koopt boerderijen door hele land op voor Logistiek Park Moerdijk

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

MOERDIJK - De provincie Noord-Brabant wil de stikstofrechten van zes boerenbedrijven opkopen om de komst van Logistiek Park Moerdijk mogelijk te maken. Deze veehouderijen liggen verspreid over heel Nederland. Het gaat om twee Brabantse bedrijven, maar ook om boerderijen in Noord-Holland, Zeeland en Drenthe. 

De Gedeputeerde Staten van Brabant willen een grootschalig bedrijventerrein ontwikkelen in Moerdijk. Zij werken hiervoor samen met de gemeente en Havenschap Moerdijk. Op deze plek komt 142 hectare ruimte vrij voor opslag- en distributiebedrijven. Bezwaarmakers gingen tegen dit plan in beroep bij de Raad van State. Zij vinden dat het landschap wordt aangetast.

Ook menen ze dat er niet zoveel behoefte is aan distributiecentra als de provincie inschat. Ook vrezen ze aantasting van natuurgebieden. De Raad van State deed in november een tussenuitspraak. De nut en noodzaak van het logistiek park is aangetoond, maar Brabant kreeg de opdracht om de stikstofmaatregelen te repareren. 

In het hele land heeft de provincie daarom gespeurd naar de vrijkomende stikstofrechten van veehouderijen. Uiteindelijk sloten vertegenwoordigers van de provincie overeenkomsten met zes veehouders. Deze zes stoppende boeren zorgen ervoor dat Logistiek Park Moerdijk extra ruimte krijgt om stikstof uit te stoten. Dat zorgt ervoor dat er niet teveel stikstof neer dwarrelt op Natura 2000-gebieden. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief