Burgemeester Jac Klijs werkt zoveel mogelijk vanuit huis. FOTO ALEXANDER VINGERHOEDS
Burgemeester Jac Klijs werkt zoveel mogelijk vanuit huis. FOTO ALEXANDER VINGERHOEDS Foto: Alexander Vingerhoeds

Burgemeester Jac Klijs blikt terug op coronacrisis: 'Zorgen om toekomst kleine bedrijven'

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ZEVENBERGEN - De gemeente Moerdijk lijkt tot nu toe relatief goed weg te komen bij de coronacrisis. “We hebben gelukkig niet zoveel ziektegevallen gehad in vergelijking met andere Brabantse gemeenten”, vertelt burgemeester Jac Klijs. Toch baren alle ontwikkelingen hem zorgen. De strenge coronamaatregelen zetten een rem op de economie, waardoor een recessie dreigt. Hij ziet van dichtbij hoe zwaar ondernemers het hebben.

“De coronacrisis duurt nu al drie maanden. Veel ondernemers hebben nog maar weinig vet op de botten. De vaste lasten lopen door en opdrachten vallen weg”, uit Klijs zijn zorgen. Hij is bang dat vooral kleinere bedrijven de komende tijd omvallen. Ondernemers kunnen gebruikmaken van verschillende overheidsregelingen, maar dat is lang niet genoeg om alle kosten te dekken.

Helpende hand toesteken

De gemeente komt ondernemers tegemoet met de mogelijkheid om belastingen later te betalen. De coronacrisis plaatst de lokale overheid ook voor moeilijke dilemma’s, want hoe ga je om met veel stichtingen en verenigingen die eveneens in geldnood verkeren? “Bij het helpen passen we steeds maatwerk toe, maar we kunnen als overheid niet alle problemen oplossen”, geeft Klijs aan. 

Alle beperkingen grijpen ook diep in op het leven van iedereen. Bewoners van verpleegtehuizen kregen wekenlang geen bezoek. Via een babbelbox komen zij gelukkig toch in contact met familie. Even spontaan een terrasje pakken is er niet meer bij. Horecazaken houden de deuren gesloten. Vanaf 1 juni mogen zij voorzichtig open. Basisscholen ontvangen nu halve klassen, maar gaan per 8 juni weer helemaal open.

Aan de regels houden

Deze maatregelen verlopen in de gemeente Moerdijk zonder veel rumoer. “De gemeenschap gaat er relaxed mee om. Bijna alle mensen houden zich aan de regels”, vertelt Klijs. In het begin slingerden BOA’s een aantal jongeren op de bon. Zij negeerden het samenscholingsverbod. Daarnaast beperkte de gemeente een aantal weekenden de toegang tot Willemstad. Ondanks alle maatregelen trokken namelijk veel dagjesmensen naar Willemstad toe. Verkeersregelaars stuurden automobilisten en motorrijders daarom weg.

Solidariteitsgevoel

Burgemeester Klijs is geraakt door het solidariteitsgevoel onder de bewoners van de gemeente Moerdijk. Zij kwamen met vele initiatieven om elkaar te helpen. Veel inwoners boden aan om boodschappen te doen voor een ander of zamelden eten in voor de voedselbank. Anderen gaven spontaan boeken weg. In alle kernen plaatsten bewoners teddyberen voor de ramen voor kinderen en ouders die op berenjacht gingen. 

Muziekgezelschappen en artiesten traden op voor verpleegtehuizen om ouderen een hart onder de riem te steken. Een jonge Zevenbergse inwoner verkocht sokken om de lokale middenstand te ondersteunen. “Dit zijn hele positieve dingen. Zo zie je ook dat veel mensen omkijken naar de buren. Onze samenleving is heel individualistisch ingericht, maar je ziet toch veel solidariteit. Laten we dit gevoel vasthouden!”, roept Klijs op.

Leeg gemeentehuis

Op het gemeentehuis is het rustig. De kantoorruimtes staan grotendeels leeg. Medewerkers werken zoveel mogelijk thuis. Wel komen de baliemedewerkers naar het gemeentehuis. Zij zorgen ervoor dat bewoners bijvoorbeeld een nieuw paspoort of een vergunning kunnen aanvragen. Ook kunnen inwoners aankloppen voor hulp bij het Werkplein, het Wmo-loket of het Centrum voor Jeugd en Gezin. 

Sinds het begin van de uitbraak werkt de gemeente met een speciaal Meldpunt voor mensen die in nood dreigen te raken door het wegvallen van de dagelijkse ondersteuning. Inwoners maken hier regelmatig gebruik van. Verder benadert de gemeente ook zelf kwetsbare inwoners. Inmiddels zijn al honderden mensen gebeld. Bij het Werkplein zetten de medewerkers alle zeilen bij om aanvragen voor de regelingen van overheidssteun voor ondernemers te verwerken. Burgemeester Klijs is trots op de inzet van alle medewerkers. Samen zorgden zij ervoor dat de dienstverlening zo goed mogelijk doorgang vond.

Thuiswerken

Zelf heeft burgemeester Klijs net als alle leden van het college van burgemeester en wethouders volop thuisgewerkt. Vergaderingen verliepen via beeldbellen. “Het is een goed alternatief. Voorheen reed ik gerust een uur heen en een uur terug voor een half uur vergaderen. Meer gebruik maken van deze alternatieven zorgt voor het rijden van minder kilometers. Dat is goed voor het milieu.” Toch mist hij het om fysiek te overleggen. Elkaar in het echt zien is ook goed voor het onderhouden van contacten. Raadsvergaderingen verlopen digitaal. 

Dat gaat volgens Klijs goed: “Het valt of staat met discipline. Je moet niet door elkaar heen gaan praten. Ik kan gelukkig zeggen dat iedereen zich daar goed aanhoudt.” Hij kijkt er naar uit dat de gemeenteraad weer ‘ouderwets’ in het gemeentehuis debatteert. Soms is samenkomen noodzakelijk. Zo start deze maand een nieuw raadslid. Regels verlangen dat het nieuwe lid officieel wordt benoemd. Dat kan niet via beeldbellen. Klijs: “Dat doen we dan ook voorzichtig met een klein groepje mensen. Daarbij houden we ons aan de RIVM-richtlijnen.”

Niet meer op bezoek

Klijs kent in zijn eigen kring geen mensen die corona hebben opgelopen. Wel kreeg hij persoonlijk te maken met de gevolgen van de RIVM-richtlijnen. Zo heeft hij zijn kleinkinderen twee maanden niet gezien en ging hij wekenlang niet op bezoek bij zijn moeder. Hij vond het zwaar om zijn familie zolang niet te zien, maar benadrukt dat deze maatregelen er niet voor niets zijn: “Toch hoop ik dat fysiek contact snel mogelijk wordt. Ik houd niet zo van het afstandelijke, hoewel dat nu natuurlijk noodzakelijk is.”

Normaal leven komt op gang

Het leven in de gemeente Moerdijk komt inmiddels voorzichtig op gang nu de overheid de regels versoepelt. Een duik nemen in het zwembad is weer mogelijk, net als een bezoek aan de bibliotheek. Toch blijft waakzaamheid geboden. Klijs vraagt iedereen dan ook om nog steeds anderhalve meter afstand te houden en er niet massaal op uit te trekken. Het coronavirus blijft op de loer liggen. Een tweede uitbraak is zeker niet uitgesloten. Hij besluit: “En je wilt zeker geen nieuwe besmettingshaard. Laten we daar met z’n allen voor waken.”

Cijfers

In de gemeente Moerdijk sloeg het coronavirus een stuk minder hard toe dan in andere delen van Brabant. Volgens de officiële cijfers van het RIVM kregen 76 bewoners COVID-19. Veertien personen moesten voor behandeling worden opgenomen in het ziekenhuis. Acht patiënten overleden aan het virus.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief