Afbeelding
Foto: Ties Steehouwer

Gierzwaluwen voelen zich in molenstomp Standdaarbuiten vrij als vogel

Door: Ties Steehouwer Algemeen

STANDDAARBUITEN – Het echtpaar Koenraads in Standdaarbuiten heeft vele passies en een daar van is het vertroetelen van een kolonie gierzwaluwen bij hun eigen huis en in de molenstomp daar tegenover. Daarnaast proberen zij hun landbouwbedrijf zo goed mogelijk te laten draaien. In negen nestkasten hangen inmiddels camera’s. 

Maar eerst iets over de molenstomp waarin de gierzwaluwen het prima naar hun zin hebben. Hij werd in 1786 gebouwd als korenmolen en verving de eerder omgewaaide stellingmolen. Het werd nu stellingmolen die in 1921 werd vervangen door een stoommachine. De molen werd onttakeld en de onderdelen werden verkocht. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam Standdaarbuiten onder vuur te liggen. De molenromp werd door granaten getroffen, waarna hij werd afgeknot tot aan de maalzolder. De romp raakte in verval tot er in 2008 een stichting werd opgericht om de romp te behouden, waarbij hij functioneert als expositieruimte en werkruimte voor allerhande creatieve workshops en cursussen. 

Gierzwaluwen

In de molen zijn nestkastjes aangebracht waarin gierzwaluwen kunnen nestelen. Dankzij kleine cameraatjes in de nestkastjes kan men zien wat er daar gebeurt. De beelden zijn overigens niet toegankelijk voor derden. In negen kastjes zijn de camera’s gemonteerd. De 60 jarige Meriam en de 63 jarige Antoon Koenraads zijn al jaren helemaal weg van de gierzwaluw. Op de vraag aan het stel hoe het allemaal zo gekomen is antwoord Antoon: “Dat ging eigenlijk helemaal vanzelf. Al toen ik heel klein was zaten ze onder de pannen in mijn ouderlijk huis waar ik nu nog steeds woon. We hadden toen ook veel mussen omdat de pannen op het dak niet zo goed sloten. Daardoor was het altijd stoffig op zolder”. Hij vertelde dat er nieuwe pannen werden gelegd die waren voorzien opening erin zodat zowel de mussen als de gierzwaluwen konden nestelen. 

Molenstomp

“Inmiddels waren we zo verliefd geworden op de gierzwaluwen dat we in de gerenoveerde molenstomp nestkasten gingen hangen met een opening door de muur van de molen heen. Vooral in de avondschemering is het prachtig om te zien hoe de zwaluwen op jacht gaan naar insecten, vooral muggen. Ze eten per dag wel 20.000 insecten”. De gierzwaluwen komen eind april in Nederland aan en vertrekken weer naar Afrika half juli. Ze eten, drinken, slapen, poetsen en paren in de lucht. Alleen om te nestelen komen ze op de grond. Meriam en Antoon houden hun passie voor de gierzwaluw niet voor hun zelf. Ze ontvangen schoolklassen en ontvangen op afspraak bezoekers. De gierzwaluw is heel trouw. Hij komt elk jaar weer in hetzelfde nest terug. “Ik sta er iedere keer weer van te kijken dat hij zo terug uit Afrika haast blindelings in de nestkast duikt. Heel wonderlijk”. De familie Koenraads is aangesloten bij de Nederlands Gierzwaluwbescherming. Meriam houdt nauwkeurig bij hoeveel jongen er geboren worden en hoeveel er uit vliegen. Met haar gegevens kan de vereniging maatregelen nemen om de populatie van deze beschermde vogels te bevorderen met het plaatsen van nestkasten. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief