Bert Tielen: 'Functioneren club gaat met ups en downs en dat komt best wel weer goed' FOTO TIES STEEHOUWER
Bert Tielen: 'Functioneren club gaat met ups en downs en dat komt best wel weer goed' FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer

Bert Tielen is onbetwiste 'Mister Groene Ster': al 50 jaar lid van club

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZEVENBERGEN - Het was de bedoeling dat atletiekvereniging Groene Ster in september haar 50-jarig bestaan zou vieren, maar het coronavirus zorgt ervoor dat deze viering er in die maand in ieder geval niet inzit. De nu 67-jarige Bert Tielen viert eveneens een jubileum: hij is in ieder geval al 50 jaar lid is van de club.

Volgens Bert zelf eigenlijk al twee jaar langer omdat hij twee jaar daarvoor al lid was van het groepje hartlopers dat kan worden gezien als de voorloper van de officiële atletiekvereniging. Op jonge leeftijd werd hij al trainer van dit groepje onder de naam De Trim. Al met al zou hij dit jaar al 52 jaar fungeren als trainer van Groene Ster en haar rechtsvoorgangers.

Bert Tielenplein

Twee jaar geleden werd ter ere van zijn 50-jaar trainerschap het plein voor de atletiekbaan naar hem vernoemd en kreeg het de naam Bert Tielenplein. Tien jaar daarvoor werd hij al lid van verdienste van de vereniging en kreeg hij van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) een erespeld. In het dagelijkse leven was hij leraar gymnastiek in Rotterdam en Dordrecht.

Bevoegd

Bert Tielen is bevoegd om les te geven in zowel hoogspringen als hardlopen en alles daar tussenin. Een multitalent? “Nee dus,” zegt Tielen zelf. “Ik heb helemaal niets met voetballen.” Hij vertelt dat toen zijn vriendengroepje op de lagere school ging voetballen, hij rondjes rond het veld ging lopen. “Daar zaten wel veel haakse bochten in.” Dat rondjes lopen werd opgemerkt door de trainer Henk Huisman van De Trimgroep die wel wat zag in het talent Bert Tielen en hem vroeg om trainer te worden. Toen de multisportvereniging Groene Ster werd opgericht, werd Bert daar op 19-jarige leeftijd ook maar meteen trainer.

Hardlopen

Als atleet specialiseerde hij zich in het hardlopen en daarin behaalde hij aansprekende resultaten. Wat te denken van 2 uur en 32 minuten op de marathon en 1 minuut en 52 seconden op de 800 meter? Maar eerste even terug naar het begin van zijn loopbaan als trainer. “Dat begon aan de Pastoor van Kessellaan waar nu ongeveer het Markland College staat,” vertelt hij. “We maakten speren van panlatten en zetten een baantje uit van 300 meter. Met 27 kinderen ging ik naar de Thorcross in Roosendaal en dat leverde zoveel goodwill op dat er de week daarop 45 kinderen naar de training kwamen”. In 1975 verhuisde de club naar De Knip.

Kunststofbaan

Daar werd een grasbaantje uitgezet, maar al snel kwam er een sintelbaan van 400 meter, jaren later gevolgd door de huidige kunststofbaan. Als zijn meest succesvolle pupil noemt hij Justin François die bij de masters Europees kampioen werd. Naast trainer bij Groene Ster was Tielen ook jaren lang in dienst bij de KNAU als trainer van trainers en ook begeleidde hij zijn drie dochters bij hun paardenhobby. Over het wat minder functioneren van zijn club zegt hij: “Ach, dat gaat met ups en downs en dat komt best wel weer goed. Maar wel zonder mij. Anderhalf jaar geleden al heb ik aangegeven dat ik er dit jaar mee ga stoppen”. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief