Stadhuis Klundert staat weer te pronken voor Open Monumentendag
Stadhuis Klundert
Stadhuis Klundert (Foto: Desiree Cooremans)

Stadhuis Klundert staat weer te pronken voor Open Monumentendag

KLUNDERT - Het stadhuis van Klundert staat weer te pronken. Het bijna 400 jaar oude raadhuis onderging vorig jaar een facelift. De buitenkant ziet er heel anders uit dan de Klundertenaren de laatste zestig jaar waren gewend.


De luiken kregen een blauwe kleur met in het midden de kleuren van prins Maurits: blauw en geel. Uit onderzoek van de erfgoedbouwkundige van Van Hoogevest Architecten bleek dat ze vroeger blauw waren en dat zijn ze nu weer. Ook de glas-in-lood-ramen ondergingen een restauratie en zien er nu weer klassiek uit met koperen steunroeden en roosjes waarmee de ramen zijn vastgemaakt. De opknapbeurt was noodzakelijk. Een vorige aannemer had de werkzaamheden volgens erfgoedvereniging Heemschut niet goed uitgevoerd. De restauratie werd toen stilgelegd. Dankzij extra budget kon het stadhuis wel goed worden hersteld. 

Het stadhuis werd in 1621 gebouwd naar een ontwerp van architect Melchior van Herbach. Prins Maurits gaf in die tijd een flinke bijdrage, waardoor het raadhuis kon worden gebouwd in de stijl van renaissance. Het rechthoekige gebouw heeft twee trapgevels. Boven de ingang bevinden zich de statige toegangstrappen. Boven de ingang kunnen bezoekers genieten van bijzondere klauwstukken, obelisken en een gebroken fronton. Het wapen van Prins Maurits hangt recht boven de ingang. Het historische gebouw functioneerde jarenlang als het raadhuis van de gemeente Klundert. Op de begane grond prijkten loketten waar ambtenaren bewoners en andere genodigden ontvingen of service verleenden. Tegenwoordig is het stadhuis nog in gebruik voor bruiloften en voor rondleidingen. Volgend jaar bestaat het stadhuis maar liefst 400 jaar. Hopelijk is er dan na de coronatijd ruimte voor een feestje.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>