De redactie: Peter Dingenouts, Antoon Koenraadt en Jac Kloonen. Esther Eenhuizen ontbreekt op de foto.
De redactie: Peter Dingenouts, Antoon Koenraadt en Jac Kloonen. Esther Eenhuizen ontbreekt op de foto. Foto: René Bruijnincx

Boek over 'ouwe jongensschool' Standdaarbuiten: een school zonder naam

Door: René Bruijnincx Algemeen

STANDDAARBUITEN – De presentatie van de nieuwste uitgave van de Heemkundekring was voorzien op 28 maart, de dag waarop de Algemene Ledenvergadering zou plaatsvinden. En ook bij deze activiteiten gooide Corona roet in het eten.

Het boek was klaar voor presentatie, mede omdat de redactie en mensen die een bijdrage zouden leveren zich keurig aan de deadline van de uitgave hadden gehouden. Het was gedrukt maar kon niet gepresenteerd worden.

Aanleiding

“De in 1985 opgerichte Heemkundekring, heeft in feite vanaf het begin moeten strijden voor een eigen ruimte, die recht zou doen aan de activiteiten van de vereniging. In het begin vergaderden we bij iemand thuis en op enig moment hebben we een container bij mij op het erf gezet”, meldt voorzitter en redactielid Antoon Koenraadt enigszins laconiek. “Dankzij het bezoek van een 2-tal wethouders werd uiteindelijk het oude schoolgebouw onze nieuwe behuizing”.

Thema

Jack Kloonen benadrukt dat het onderwerp van het boek als vanzelfsprekend opborrelde. “We zijn een gezellige vereniging. De leden blijven vaak na een lezing of bijeenkomst nog even babbelen, en telkens werden er verhalen verteld over de schooltijd die heel veel van onze leden in dit gebouw hebben beleefd”. En zoals dat met vertellers gaat, is het ene verhaal vaak de aanleiding voor de ander om het aan te vullen of verder in te kleuren. “En dat was precies hetgeen we in een boek wilden vastleggen”.

Inhoud

Redactielid Peter Dingenouts licht dat verder toe: “Er staan 32 persoonlijke verhalen in het boek, waarvan er 17 door oud-leerlingen zijn verteld die hier op school hebben gezeten. En het mag gezegd worden, dat er gekozen is voor integriteit.” Een ander opmerkelijk feit onderstreept hij ook nog even: “Deze school was in feite een lagere school zonder naam. Iedereen had het over de jongensschool, en dat is ook de reden dat het boek de titel ‘De geschiedenis van d’Ouwe School in woord en beeld’ heeft meegekregen.

Probleem

De redactieleden realiseerden zich in maart onmiddellijk dat presentatie van het boek niet tot de mogelijkheden behoorde. “We hebben daarom het besluit moeten nemen om die boekpresentatie, maar ook de algemene ledenvergadering, de voorjaarslezing en -excursie af te gelasten”. Omdat bestuur en redactie eigenlijk vonden dat het na een half jaar alsnog ‘aan de man gebracht moest worden’, is er nu besloten om tijdens een besloten bijeenkomst het 1e exemplaar uit te reiken aan Ben van de Biggelaar, pleegzoon van het hoofd van de school de heer L.A. Blommerde. 

Die officiële, besloten presentatie vindt plaats op zaterdag 12 september. Tijdens de monumentenweek kan er op zaterdag 12 en zondag 13 september tussen 13.30 uur en 17.00 uur een tentoonstelling in het Heemhuis worden bezocht en is het rijk geïllustreerde boek te koop voor € 15,00. Mensen die verhinderd zijn, maar het boek graag willen hebben, kunnen het reserveren via mailadres hkk-standdaarbuiten@live.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief