Leerlingen basisschool De Cocon brengen buren bloemen
De kinderen bij de bloemen.
De kinderen bij de bloemen. (Foto: Krijn ten Hove)

Leerlingen basisschool De Cocon brengen buren bloemen

KLUNDERT - Woensdag verrasten de leerlingen van de Openbare Basisschool De Cocon de omwonenden met bloemen uit hun eigen schooltuin. Ook kregen de oudere buren de vraag om penvriend of penvriendin te worden. Deze actie gebeurde in het kader van de Week van het Lezen en Schrijven.


 DOOR KRIJN TEN HOVE

‘De Cocon’ is een groene school waarbij de leerkrachten veel aandacht schenken aan het leefbaar houden van de planeet door leerlingen bewust te maken van het milieu en de omgeving. “En daarbij de verbinding zoeken met de oudere bewoners om de school heen die in de afgelopen maanden, net als de leerlingen, vaak toch eenzaam waren als gevolg van de Corona pandemie. De leerlingen hebben zonnebloemen geplant en gaan deze, samen met andere bloemen uit eigen schooltuin, uitdelen bij de ouderen bewoners die om de school heen wonen. Bij de bloemen zit een brief waarin zij de bewoners uitnodigen om penvriend of vriendin te worden”, legt Sarah Payne van de ouderraad uit.

Elkaar in de gaten houden

Maar er zit ook een diepere gedachte achter deze actie legt directeur Ben Degenaar uit: “In deze tijd van Corona is het van belang dat we elkaar goed in de gaten houden. Kinderen geven plezier aan de wijk. Bovendien is het van groot belang dat iedereen in de wijk met elkaar in contact komt. Daarnaast is bij de school een groen schoolplein aangelegd, bloemen gezaaid en tuintjes aangelegd. Nu kunnen we beide doelen, een groen schoolplein en elkaar in de gaten houden, samen laten komen.”

Eenzaamheid voorkomen

Maar ook de actie om de ouderen te vragen om penvriend of vriendin te worden past in het idee om de kinderen leren zorgzaam te zijn en toekomstige eenzaamheid te voorkomen. De ouderen kunnen communiceren op de ouderwetse manier zonder gebruik te moeten maken van de moderne media. De leerlingen oefenen het belang van goed en netjes leren schrijven en trainen tegelijkertijd hun fijne motoriek. 

“En wie weet vinden de oudere buurtbewoners het straks wel leuk om meer op school te komen om bijvoorbeeld voor te lezen”, zegt Payne. Ook de leerlingen vinden het leuk. Zo kan Job bloemen bij zijn oma brengen die naast de school woont. Sofie en Jaylynn vinden het leuk om de mensen blij te maken met de bloemen. “Vanwege de Corona zijn mensen soms alleen. Daarom geven wij een bloemetje en willen we penvriendjes worden met ze.”

Plannen voor de toekomst

“De Cocon is een kleine basisschool met 32 kinderen”, vertelt Degenaar. Een school waarvan de toekomst onzeker is. “We zitten in een christelijke gemeenschap dus kinderen gaan sneller naar andere scholen dan naar een openbare school. Hierdoor is het onderwijs vaak lastig en ligt er veel druk op een klein team aan personeel en vrijwilligers”, licht de directeur de situatie toe. Toch is de school drukdoende om plannen te maken voor de nabije toekomst waarbij meer aandacht komt voor onderwijs gericht op de individuele leerling. 

“Een verandering die we als school misschien al 10 jaar terug hadden moeten maken maar toen niet gemaakt hebben. Maar nu zijn we, ondanks onze kleinschaligheid, alsnog bezig die stappen uit te werken en hopen die ook te kunnen gaan uitvoeren hier.” Initiatieven zoals de verbinding zoeken met de omgeving en de natuur horen daar zeker bij en zijn dan ook een eerste aanzet in de verwezenlijking van de plannen.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>