AA-groep gaat van start in Zevenbergen: 'Gun iedereen leven zonder drank'
De drank heeft Ad alles gekost en daarom wil hij anderen daar graag voor behoeden.
De drank heeft Ad alles gekost en daarom wil hij anderen daar graag voor behoeden. (Foto: Shutterstock)

AA-groep gaat van start in Zevenbergen: 'Gun iedereen leven zonder drank'

ZEVENBERGEN - "Ik gun iedereen een leven zonder alcohol. Mijn leven is zoveel beter geworden sinds ik niet meer drink." Aan het woord is Ad (73). Tot zijn 49e dronk hij vaak en veel, maar sinds die tijd raakt hij geen druppel meer aan. "Er is geen middenweg." Steun haalde hij uit de bijeenkomsten met lotgenoten bij de Anonieme Alcoholisten (AA). Inmiddels leidt hij meerdere groepen met mensen die net als hij steun zoeken om van hun verslaving af te komen. Op 6 oktober start er een speciale groep in Zevenbergen.


Eerder begon Ad met een AA-groep in Wouwse Plantage en in Sint Willebrord, maar nu breiden de bijeenkomsten zich dus ook uit naar Zevenbergen. "Van het een komt het ander. Je hoeft ook niet per se uit Zevenbergen te komen, maar we kijken wel steeds waar er behoefte is aan een nieuwe groep mensen. Alcoholisme is een ziekte die niet alleen in de stad voorkomt, maar zeker ook op het platteland. Het is een verborgen ziekte, omdat het niet door iedereen erkend en herkend wordt. De AA is opgericht door Bob en Bill in de Verenigde Staten in 1935. Zij waren een chirurg en een effectenmakelaar en ze merkten dat het hen alleen lukte om van de drank af te blijven als ze anderen daar ook mee hielpen."

Schaamte

Ook Ad heeft die ervaring. Hij vindt het fijn om zijn ervaringen te delen met nieuwelingen. "De enige vereiste om lid te worden van de AA is het verlangen om nuchter te worden. Het is zeker geen moeten, maar mensen moeten wel gemotiveerd zijn om een ander leven te gaan leiden. Kijk, niemand gaat voor zijn lol naar de AA, hoewel het wél heel erg leuk is. De schaamte is groot, maar het is geen schande om ziek te zijn. Het is wel een schande om er niets aan te doen."

Alcoholist

Voor hemzelf is het alweer vierentwintig jaar geleden dat hij stopte met drinken. "Ik ben gestopt toen ik 49 was. De drank heeft me alles gekost. Met een drinkende alcoholist is niet te leven. Ik ben nog steeds alcoholist, maar ik drink niet meer. Die eerste jaren heb ik enorm moeten vechten. Alcoholisten die drinken zijn meesters in het verzinnen van excuses om te drinken. Ze liegen en bedriegen en voor mij zit daarin de grootste verlichting. Je groter voordoen dan je bent zit ook in de ziekte. Maar problemen komen toch wel of je nu drinkt of niet, alleen hoef je er zonder de alcohol niet meer voor te vluchten."

Feest

Mensen die dit lezen en misschien nog twijfelen of ze naar de bijeenkomsten van de AA willen komen, wil Ad het volgende meegeven. "Denk goed na. Ben je gelukkig met het leven wat je nu leidt? Kijk eerlijk naar jezelf. Echt, het leven zonder drank is een feest en heel veel mensen weten dat niet. Ik gun iedereen een leven zonder alcohol en niemand het leven dat ik leidde met de hoeveelheid alcohol die ik dronk. Ik zou graag nieuwe mensen steunen het het inzicht geven."

De bijeenkomsten zijn in het Bartolomeushuis aan de Markt 19A in Zevenbergen. Ze zijn op elke dinsdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur. Voor meer informatie bel 06 484 61 265 of bij geen gehoor naar 06 465 84 744 of kijk voor meer informatie op www.aa-nederland.nl.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>