Mondmasker maakt intrede in West-Brabantse zorgcentra
<p>Zorgpersoneel neemt voorzorgmaatregelen.&nbsp;</p>

Zorgpersoneel neemt voorzorgmaatregelen. 

Mondmasker maakt intrede in West-Brabantse zorgcentra

MOERDIJK - Bezoek is nog steeds welkom in alle woonzorgcentra voor ouderen en gehandicapten. In maart sloten de instellingen maandenlang de deuren om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bewoners bleven maandenlang verstoken van hun geliefden. Zorgorganisaties doen nu alles om zulke drastische maatregelen te voorkomen. 


Bij Avoord werken alle medewerkers met een medisch mondmasker op. Ook bezoekers en bewoners dragen een mondkapje in de algemene ruimtes. Zij mogen die afzetten op de kamer of appartement van de bewoner, de dagopvangruimtes en om te eten en te drinken in het Het Warm Hart. Zij dienen dan wel 1,5-meter te bewaren. Mantelzorgers die geen afstand kunnen houden vanwege hun ondersteuningstaken, krijgen vanuit Avoord medische mondmaskers voor extra bescherming. In het Anbarg in Etten-Leur zijn vorige week zes bewoners positief getest. Deze woongroepen zitten in isolatie en ontvangen voorlopig geen bezoek. “Op de andere woongroepen van Anbarg blijft visite welkom volgens de richtlijnen”, geeft woordvoerder Dennis Roos aan. 

Avoord doet er ook alles aan om het huiselijke gevoel in deze tijd te waarborgen. Daarom dragen personeelsleden een foto in een hoesje op hun kleding. Bewoners herkennen medewerkers zo beter. Dat is erg belangrijk, omdat veel bewoners bijvoorbeeld dementie hebben.

Positieve testen

De woonlocaties van SOVAK hebben geregeld te maken met verdenkingen van besmettingen. Deze organisatie is in onder meer in Etten-Leur en Moerdijk actief. “We zijn zeer alert op signalen van infectieziekten”, geeft woordvoerder Jeroen Rempt aan. Bij SOVAK wonen mensen met een beperking. Wie wordt verdacht van corona, blijft tot aan de uitslag in quarantaine. Rempt: “Slechts een paar cliënten die bij SOVAK op verschillende locaties wonen, zijn in de afgelopen periode periode positief getest. Zij zijn gelukkig allemaal van hun klachten hersteld.” 

Medewerkers die een mondmasker willen dragen, mogen dit bij SOVAK. “Soms zorgt het dragen van een masker voor onrust bij cliënten. Dan zoeken we naar andere oplossingen, zoals een doorzichtig spatmasker”, geeft Rempt aan.

Preventief mondmasker 

Surplus heeft het beleid aangepast naar aanleiding van het landelijk advies om preventief een mondmasker te dragen. Medewerkers en bezoekers krijgen mondkapjes aangereikt. “Wij geven het dringende advies om preventief maskers te dragen in bepaalde situaties. Wanneer de medewerker of bezoeker verwacht dat ze binnen 1,5 meter van bewoners en (vrijwillig) medewerkers komen, verzoeken wij ze om een mondmasker op te zetten”, geeft woordvoerster Edrianne Zoon aan. Surplus heeft vier woonzorgcentra in de gemeente Moerdijk in Zevenbergen, Fijnaart, Klundert en Zevenbergschen Hoek. 

Alle wooncentra blijven ook open voor bezoek. Visite is verspreid op afspraak welkom. Als er corona wordt vastgesteld bij een bewoner, volgt aanpassing van de bezoekregeling. In de eerste coronagolf waren er besmettingen in de Fendertshof en in de Zeven Schakels. Woonzorgcentrum De Blomhof in Standdaarbuiten kreeg gelukkig niet te maken met corona. Stichting Groenhuysen volgt de richtlijnen van het RIVM. “Wij bieden preventief neusmondmaskers aan bezoek aan psychogeriatrische locaties als de afstand van 1,5 meter niet kan worden gehandhaafd. Of als de zorgmedewerker langer dan vijftien minuten op 1,5 meter afstand van een bewoner zorg verleent”, vertelt woordvoerster Jessie Vogels.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/moerdijk&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;