Leerlingen deelden onlangs nog bloemetjes uit aan de buurt. FOTO KRIJN TEN HOVE
Leerlingen deelden onlangs nog bloemetjes uit aan de buurt. FOTO KRIJN TEN HOVE Foto: Krijn ten Hove

Aantal leerlingen kalft verder af: Basisschool De Cocon sluit definitief de deuren

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

KLUNDERT - OBS De Cocon gaat sluiten. Hiermee komt er een eind aan het openbaar basisonderwijs in Klundert. Hoewel het besluit niet helemaal onverwacht kwam reageren ouders teleurgesteld omdat ze van mening zijn dat het besluit voorbarig was en procedures niet zijn gevolgd.

 Om de levensvatbaarheid van de Cocon te toetsen heeft het OBO, de koepel waar de school onder valt, een onderzoek laten doen. Op basis van het onderzoeksrapport, wat is ingezien door de redactie, wordt besloten tot sluiting terwijl in het rapport betrokkenen voor open houden pleiten: ‘Leerlingen vinden de kleinschaligheid prettig en medewerkers geven aan dat het om kwetsbare leerlingen gaat die extra zorg en aandacht nodig hebben’. 

De Vereniging Openbaar Onderwijs, kraakt het rapport dan ook in een reactie: “Het rapport heet ‘onderzoeksrapport toekomstperspectief’, maar het lijkt alsof er maar één perspectief is onderzocht, namelijk sluiting.”

Ouders

Ouders zijn teleurgesteld in het bestuur van OBO. “Volgens OBO waren er te weinig leerlingen en geen draagkracht onder personeel en ouders”, aldus Jurgen Romer, voorzitter van de Ouderraad. “Het OBO heeft de communicatie over het voortbestaan van de school te lang voor zich uitgeschoven. Hierdoor zijn er leerlingen weggegaan die waren gebleven als de school was blijven bestaan. Dan hadden we nooit zo ver onder de opheffingsnorm gekomen, had er gewerkt kunnen worden aan een groei van het aantal leerlingen. We waren al bezig met het schrijven van plannen hiervoor.” Romer geeft aan dat “gesprekken met het bestuur van OBO moeizaam verliepen, informatie laat gedeeld waardoor er geen goede inhoudelijke gesprekken konden plaatsvinden.”

OBO

Jan Veenker van OBO begrijpt de reactie van de ouders. “Het is begrijpelijk dat ouders teleurgesteld zijn maar we zijn al vanaf 2008 bezig om te onderzoeken hoe we deze school levensvatbaar kunnen krijgen. We hebben ouders en team de gelegenheid gegeven om plannen te maken, maar ondanks dat hebben een aantal ouders toch al gekozen hun kinderen elders onder te brengen. Iedereen kan zien dat een school met minder dan 23 leerlingen niet levensvatbaar is. Gelukkig beseffen ouders dat ook. Maar denk dat de pijn voor ouders dieper zit. Er verdwijnt een voorziening, wat verdwijnt er nog meer? Dat is een punt wat wij niet kunnen oplossen maar voor de gemeente is.” Met de scholen in de omgeving zijn goede afspraken gemaakt over de overname van leerlingen. “In dat opzicht hoeven de ouders zich geen zorgen te maken.”

School

Locatiedirecteur Ben Degenaar geeft aan dat de klap hard aan kwam bij hem en het personeel maar niet onverwacht. “We hadden de hoop dat we met het schrijven van een toekomstplan het tij nog konden keren. De dalende trend was er al enige tijd en er was geen aanwas van onderuit meer. De enige aanwas die we kregen waren kinderen die op de andere scholen vast liepen. 

Door onze kleinschaligheid hadden wij wel de individuele aandacht voor deze leerlingen en kon voorkomen worden dat ze naar het speciaal onderwijs moesten.” Het aantal leerlingen daalde dit schooljaar met ruim 20 stuks ten opzichte van vorig jaar. “Toen er ook nog 2 naar het speciaal onderwijs vertrokken kwamen we onder de bekostigingsnorm.”

Gemeente

De afdeling voorlichting van de gemeente stelt desgevraagd: “De keuze tot sluiting van de school ligt volledig bij het OBO en past binnen de wetgeving hieromtrent. Sluiting is mogelijk als er binnen 10 kilometer een andere openbare school aanwezig is voor ouders die voor hun kind behoefte hebben aan het volgen van openbaar basisonderwijs.” 

De openbare basisscholen in Willemstad, Fijnaart en Zevenbergen voldoen aan die norm. Een definitief besluit over de sluiting van de school ligt bij de gemeenteraad. Naar verwachting zal in de raadsvergadering van 17 december daar een besluit genomen worden. “Nu het aantal leerlingen ver onder de 23 is gedaald is sluiting nog het enige alternatief en dat was niet nodig geweest”, aldus Romer namens teleurgestelde ouders.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief