Bij de vlonders werden eerder monsters genomen.
Bij de vlonders werden eerder monsters genomen. Foto: Angelique van de Reijt

Verrotte Klundertse vlonders kunnen snel worden vervangen

Door: Monique Jansen Algemeen

KLUNDERT - Het Moerdijks gemeentebestuur vraagt de raad om 205.800 euro beschikbaar te stellen voor het vervangen van de verrotte Klundertse vlonders aan de Bottekreek. De vlonders vormden ooit de trots bij het water in het pittoreske centrum, maar maken nu een verloederde indruk. 

De plankieren zijn inmiddels ook onveilig. Grote groepen kunnen niet meer samenklitten op de vlonders. Daardoor kan de gemeente op dit moment geen vergunningen afgeven voor evenementen. Het is wel mogelijk om op eigen risico gebruik te recreëren op de vlonders. Dat is mogelijk, omdat de plankieren zijn verstevigd met platen. Dat is echter geen blijvende oplossing.

De vlonders worden geregeld gebruikt als terras en ook bij evenementen zoals Klundert bij Kaarslicht en Klundert op een Kluitje. Op dit moment vinden geen grote activiteiten plaats door de coronamaatregelen, maar organisaties hopen in het najaar weer los te mogen. Als de gemeenteraad akkoord gaat, kunnen de vlonders in principe meteen worden vervangen. De werkzaamheden duren dan tussen de vier en zes weken. Horecaondernemers willen de vlonders in principe gebruiken als terras. De gemeente juicht dit toe. 

Daarom worden de plankieren naar verwachting na het terrassenseizoen vervangen en voordat grote evenementen weer worden gehouden. Dat zou betekenen dat de nieuwe vlonders er liggen, voordat Klundert bij Kaarslicht wordt gehouden op zaterdag 11 december. Dit evenement werd vorig jaar noodgedwongen uitgesteld door corona. De vervanging van de vlonders is een eerste stap op weg naar een nieuw vitaal Klunderts centrum. Het voorstel wordt op 25 mei in de commissie behandeld. Op 17 mei stemt de raad erover.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief