Joyce met haar hond Jaxx.
Joyce met haar hond Jaxx. Foto: Will Rombouts

Hond Jaxx at drugs tijdens polderrondje Willemstad: ‘Hij leeft gelukkig nog’

Door: Monique Jansen Algemeen

WILLEMSTAD - Was het een stukje achtergebleven wiet, een stukje spacecake of ontlasting van een drugsgebruiker? Joyce Lodders uit Willemstad heeft geen idee. Wel is zeker dat haar hond Jaxx slachtoffer werd van een ernstige drugsvergiftiging. Uit toxicologisch onderzoek bleek dat Jaxx THC had binnengekregen, een giftige stof die in hasj en wiet zit.

De Australische herder heeft het gelukkig overleefd. “We maakten gewoon een ommetje door de polder zoals we dagelijks doen. Daarbij liepen we over de Noordlangeweg en de Oostmiddelweg. Jaxx liep voor me uit en hij snuffelde vrolijk rond. Ik heb niet gemerkt dat hij iets heeft binnengekregen, maar het ging ook zo snel”, vertelt Joyce.

Wankelen en omvallen

Twee uur na de wandeling merkten de baasjes van Jaxx dat hij niet zichzelf was. Hij lag in de tuin te knikkebollen. “Het leek alsof hij uit narcose kwam, maar we zochten daar nog niets achter. We dachten dat hij wat aan het luieren was. Toen we hem rond vijf uur riepen voor het eten, zagen we dat het echt niet goed was. Eten is altijd het toverwoord voor Jaxx , maar hij had hij daar geen belangstelling voor. Toen hij opstand, moest hij wankelen. Hij viel gewoon om. Normaal is Jaxx een hele drukke gezellige hond die graag komt kroelen. Nu reageerde hij ook angstig”, blikt Joyce terug. Ze was erg geschrokken: “We dachten dat hij een soort toeval had of iets dergelijks.”

Opname in dierenziekenhuis

De baasjes van Jaxx namen direct contact op met de dierenarts in Steenbergen. Uit onderzoek bleek al gauw dat Jaxx thc in zijn urine had Hij werd meteen doorverwezen naar een gespecialiseerde dierenkliniek in Barendrecht. Daar werd hij voor een dag opgenomen, omdat hij niet meer at en dronk. Ook liet hij al zijn ontlasting en urine lopen. 

Jaxx werd in het dierenziekenhuis meteen aan het infuus gelegd. De volgende dag bleek hij een heel stuk opgeknapt. Hij mocht ook weer met zijn eigenaren naar huis. Inmiddels heeft hij nergens meer last van. Voor Joyce zal een rondje met Jaxx door de polder na dit avontuur niet meer hetzelfde zijn: “We wonen heel rustig in het buitengebied van Willemstad. Dit verwacht je toch niet?” Ze heeft geen idee waar Jaxx de thc heeft binnengekregen. Wel is het duidelijk tijdens het uitlaten gebeurd: “Er zat ongeveer twee uur tussen ons rondje en het moment waarop Jaxx begon te knikkebollen. Dat heeft de dierenarts ook bevestigd.”

Epileptische aanvallen

Het blijkt niet de eerste keer te zijn dat een hond in Willemstad na het uitlaten ziek werd door een drugsvergiftiging. Een andere hond uit de buurt kreeg epileptische aanvallen na het binnenkrijgen van thc. Ook deze hond leeft nog, maar dat had heel anders kunnen aflopen. “Ik wil mensen oproepen om alert te zijn. Weet wat de symptomen zijn, zodat je weet wanneer je naar de dierenarts moet”, vertelt Joyce. 

Symptomen bij de hond zijn vergelijkbaar met de mens. Een dier kan sloom of juist hyper worden. Lichamelijke klachten kunnen bestaan uit diarree, braken, toevallen, epileptische aanvallen en trillende spieren. Verder roept Joyce drugsgebruikers op om hun afval mee te nemen: “Ik hoorde van de dierenarts dat dit namelijk veel vaker gebeurt. Ze kijken er niet meer van op.” Achteraf kan ze wel lachen om de ‘bad trip’ van Jaxx, maar ze hoopt dat dit niet nog een keer gebeurt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief