Afbeelding
Foto: Jorrit Lousberg

Zeven windmolens bij Moerdijk binnen enkele weken in bedrijf

Door: Monique Jansen Algemeen

MOERDIJK – De zeven windmolens van windpark Moerdijk worden binnen enkele weken in bedrijf genomen. Dat meldt energiebedrijf Vattenfall. De windmolens werden in januari al opgeleverd. De turbines leveren straks stroom aan 20.000 huishoudens in Nederland.

Vorige week draaiden de molens voor het eerst proef. In deze fase produceren de turbines wel energie, maar nog niet voldoende. “De reden hiervoor is dat we langzaam overschakelen naar volledige productie”, meldt Enexis. Voor het proefdraaien is het nodig dat elke windmolen minimaal tien dagen draait zonder storingen. Daarna kunnen de turbines echt in bedrijf worden genomen. 

De zeven windmolens hebben een tiphoogte van 180 meter. Zij hebben een totaal vermogen van 25 megawatt. Bij het windpark zou ook een veld komen met zonnepanelen, maar dat bleek lastig te combineren. Van de opbrengst van de zonnepanelen zouden participanten uit Klundert kunnen meeprofiteren via een belastingvoordeel. Het is nog niet duidelijk waar en wanneer er zo’n zonnepark komt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief