Afbeelding
Foto: Patrick Tent

Kreeften gespot op de meest gekke plekken in gemeente Moerdijk

Door: Marloes Smits Algemeen

In Moerdijk worden al wekenlang Amerikaanse rivierkreeften gespot. Wij vroegen jullie, onze lezers, waar de geleedpotigen rondlopen. Het resultaat: de meest onwaarschijnlijke plekken werden benoemd. 

Fietspaden

De rivierkreeften houden waarschijnlijk net als wij Nederlands van fietsen, want ze zijn ontzettend vaak gezien op verschillende fietspaden. Zo zijn ze gespot op het fietspad bij de rotonde van het gemeentehuis, het nieuwe fietspad van Klundert naar Zevenbergen, op het fietspad van de eerste Kruisweg in Fijnaart en langs het fietspad bij de groenstrook richting het industrieterrein. De volgende keer dat je het fietspad neemt, moet je dus extra goed opletten. Voor je het weet lopen er een of meerdere kreeften vrolijk met je mee. 

Als een kreeft in het water

Amerikaanse rivierkreeften leven eigenlijk in het water. De geleedpotigen worden dan ook geregeld in het water gevonden. In de Bottekreek in Klundert kun je ze zelfs zien zitten op de rand van de fundering van de muurtjes. De eerste Kruisweg in Fijnaart is een echte ‘hot spot’ voor de kreeften, want ze worden naast het fietspad ook gespot in de sloot. Daarnaast leven de dieren ook in de sloot langs het Bloemenpad en de vijver tegenover Wilgenroos. Zelfs de sloot bij het zwembad in Klundert is niet veilig voor de geleedpotigen. 

De rivierkreeften zijn ook nog gezien in enkele parken, zoals het Moye Keene park. Maar ook in de speeltuin Koolmees/Reigerstraat waggelden ze rond. 

Het is altijd even uitkijken waar je loopt, fietst of rijdt, want ook op de autowegen komen ze vaak. De kreeften zijn niet agressief tegen mensen, maar het is alsnog afgeraden om ze aan te raken.  Je kunt merken dat het begin herfst is, want de kreeften worden nu volop opgemerkt. Eind zomer en begin herfst is de favoriete periode van de Amerikaanse rivierkreeft, dus ze lopen voorlopig nog wel rond. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief