Zaakwoordvoerder Johan Mulder geeft een rondleiding.
Zaakwoordvoerder Johan Mulder geeft een rondleiding. Foto: Tom Rietveld

Ontmanteling camping Bovensluis in Willemstad begonnen

Door: Tom Rietveld Algemeen

WILLEMSTAD – Camping Bovensluis in Willemstad staat op de laatste benen. Het duurt niet lang meer, voordat de camping verandert in een lux recreatiepark. Johan Mulder, woordvoerder van de nieuwe eigenaar, schetst de huidige situatie van Camping Bovensluis nabij Willemstad.

 “De familie Boertjes - de voormalige eigenaar van Camping Bovensluis was al een tijdje bezig om de camping te verkopen. Om dit park te herstructureren en klaar te maken voor de toekomst ben je zo’n 10 miljoen euro kwijt. Dan moet je denken aan riool, water, elektra , restauratie van het Fort en de bedijking. Mijnheer Boertjes gaat naar de bank en die zegt ik heb 10 miljoen nodig om naar de huidige maatstaven mijn park up-to-date aan te passen”. 

De bank zegt: “Met de rendementseisen die wij stellen, zult u dit met deze camping nooit terug kunnen betalen. Dus we financieren niet”. Dit was voor de heer Boertjes aanleiding om uit te kijken naar iemand die het kopen wil”. Als beheerder ben je burgemeester van dit dorpje. Er stonden zo’n 240 huisjes met gemiddeld 2,7 gasten en dat zijn 1000 mensen per dag in en uit. En daar gebeurt dus alles wat in een gewoon dorp ook gebeurt. Van ruzies tot liefdes, tot aan vuilnis.”

Grondige renovatie 

“De koper is een Nederlandse projectontwikkelaar en die sluit eind 2020 een deal met de heer Boertjes en leggen dit vast bij de notaris in maart 2021. De projectontwikkelaar heeft de camping overgenomen met het concrete oogmerk het aanwezige Fort grondig te renoveren en aantrekkelijke recreatie onderkomens op het terrein te realiseren. De nieuwe eigenaar stopt op termijn met de verhuur van jaarplaatsen.” aldus Johan Mulder. “Mijn belangrijkste stakeholder naast de boeren hier om heen is de Gemeente. Die bepaalt je moet nu actie ondernemen want de riool komt nog net niet uit in de sloot. Dus op de schop met dat bedrijf. En dat kan niet in facetten.

Zuur vooruitzicht

Johan vervolgt: “Eind juni krijgen de mensen de eerste brief waar de nieuwe eigenaar zich voorstelt en daar staat geschreven: Op termijn zal uw huurovereenkomst voor de jaarplaats niet door ons worden voortgezet. Deze verhuur maakt in de toekomst geen onderdeel uit van de exploitatie van het park. Geniet nog van het verblijf, maar doe geen grote investeringen meer in en om uw huisje, is de boodschap om geen valse verwachtingen te wekken. Maar dit is geen opzeggingsbrief”. 

Johan Mulder: ”En daar kom ik in beeld. Zij wijzen mij aan als woordvoerder tussen de bestaande gasten en de nieuwe ondernemer projectontwikkelaar. Om alles in goede banen te leiden tijdens deze transitie periode. Dat is wellicht een onhandige brief geweest. Typisch geschreven door een advocaat.”

Onrust en boosheid 

Johan vervolgt: “Met een seizoensplaats heb je een plek voor je wagen voor tenminste 3 en/of maximaal 8 maanden en dan moet je tussen eind oktober en april naar een winterberging. Laat je hem staan prima, dan is de camping de winterberging en dan moet je ervoor betalen, want als campingbeheerder ben je aansprakelijk en moet je verzekerd zijn. Dat deden ze hier nooit. Een winterstallingsovereenkomst van een paar tientjes per maand voor dekkingsbijdrage verzekering. Er is veel misverstand. Dit jaar hebben de huurders een winter-stallings-overeenkomst gekregen met de bijbehorende factuur. Dat hoefde vroeger niet. Wat ik hier zie, dat mensen de leveringsvoorwaarden in het contract niet lezen. Zij hebben een stukje grond gehuurd in de wetenschap, dat plaats en uitzicht niet van hen is. Velen hebben het contract nooit gelezen, waarvoor zij eerder getekend hebben en zeggen “We wisten het niet”.

Recron voorwaarden

De toekomst is nu dat de opzegging dit jaar komt. Er is nog niet opgezegd aan de mensen. Je moet dan ook aan een aantal voorwaarden voldoen. Als de opzegging komt dan kunnen ze aanspraak maken op de Recron voorwaarden. Als huurder kan je in een maand weg. Als Camping baas moet je één jaar opzegging in acht nemen. De seizoenplaatsen (8 maanden) eindigen van rechtswege dus per 31 oktober volgend jaar. Dat betekent dat de camping leeg is op 31-12-2022. Dan is het opruimen. Veel mensen vetrekken vroegtijdig want die wachten de kaalslag niet af. Andere mensen verkopen hun chalet aan een opkoper omdat andere campings verouderde wagens niet accepteren.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief