De nieuwe gemeenteraad van Moerdijk.
De nieuwe gemeenteraad van Moerdijk. Foto: Tom Rietveld

Voorkeurscoalitie bekend: Onafhankelijk Moerdijk, VVD en Moerdijk Lokaal samen aan de slag

Door: Monique Jansen Algemeen

MOERDIJK – Een coalitie tussen Onafhankelijk Moerdijk, VVD en Moerdijk Lokaal ligt het meest voor de hand. Dat adviseert informateur Heleen van Rijnbach. Op dit moment zit het CDA nog in het college, maar de christendemocraten kiezen voor de oppositie.

Het CDA verloor bij de gemeenteraadsverkiezingen een zetel en hield drie zetels over. “Gezien recente gebeurtenissen binnen het CDA zijn we tevreden met het resultaat. Decennialang was CDA coalitiepartner. Na enige overweging kiest het CDA ervoor om de oppositie in te gaan. Daarmee slaat het CDA een nieuwe weg. Door deze weg te volgen, meent de fractie een meer eigen geluid te kunnen laten horen”, meldt de partij in een verklaring. Silvana Vermunt blijft de driekoppige fractie leiden.

Comfortabele meerderheid

De nieuwe coalitie van Onafhankelijk Moerdijk, VVD en Moerdijk Lokaal zou steunen op een 15 van de 25 zetels in de gemeenteraad. Dat is een comfortabele meerderheid. De formatiebespreking gaat nu verder op inhoudelijke basis. Medio mei kunnen de wethouders uit de coalitie dan worden geïnstalleerd.

Uit gesprekken kwam naar voren dat de partijen een transparante overheid, duidelijke besluitvorming en goede communicatie als topprioriteit wordt gezien. Op twee staat de woningbouwopgave, op drie de veiligheid en inzet boa’s en als vierde topprioriteit wordt de energietransitie en de klimaatadaptatie genoemd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief