Foto: Archief de Bode

Exploitant De Hel gooit voortijdig de handdoek in de ring: Fort tot medio juli dicht

WILLEMSTAD - Fort de Hel in Willemstad is tot zeker medio juli gesloten. De huidige uitbater heeft de handdoek in de ring gegooid. Dit heeft het gemeentebestuur bekend gemaakt in een brief aan de gemeenteraad. Dat betekent dat het fort tijdelijk niet meer toegankelijk is. Fort de Hel is een fort dat op enkele honderden meter ten noordwesten van Helwijk gelegen is. Het maakte deel uit van de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak. 


Op dit moment werkt de gemeente aan een tijdelijk exploitatiemodel dat ingaat vanaf de zomer. Hierover zijn ook gesprekken geweest met de huidige fortbeheerder. Inmiddels heeft de uitbater de knoop doorgehakt om per direct te stoppen met zijn werkzaamheden op Fort de Hel. “De huidige exploitant heeft besloten om de exploitatie niet langer voort te zetten. Hij doet dat met pijn in het hart en heeft er verschillende redenen voor. De belangrijkste reden is dat het hem duidelijk is geworden dat het door alle beperkingen die voortvloeien uit het bestemmingsplan de komende jaren niet mogelijk is om te ondernemen op het fort. Hier past volgens hem meer een rol van beheerder”, meldt het college van burgemeester en wethouders. 

De rol van uitbater van Fort de Hel zou ook niet passen bij zijn plannen met zijn eigen bedrijf. Ook merkt hij op dat het lastig is een cateraar te vinden die zich voor de lange termijn aan het fort wil verbinden. Klanten zouden daarbij hoge kwaliteitseisen stellen die lastig zijn in te willigen. 

Eerder zegde de gemeente de huidige uitbater zelf de wacht aan. Er was te weinig vertrouwen in een toekomstbestendige exploitatie. Later werden er toch gesprekken gestart met de huidige exploitant. Hem is ook een exploitatieopzet voorgelegd. Het gemeentebestuur kondigt aan dat deze opzet nu zal worden aangeboden aan andere geïnteresseerden: “De financiële consequenties van de nieuwe uitgangspunten in de tijdelijke situatie zullen aan de gemeenteraad worden voorgelegd zodra er een mondelinge overeenstemming is bereikt met een exploitant.” De huidige exploitant krijgt tot 6 juli om al zijn spullen van het terrein te halen. De gemeente kiest bewust om een tijdelijk exploitatieplan op te stellen met een nieuwe gegadigde. In de tussentijd wordt gewerkt aan een toekomstbestendige invulling van het fort. 

Monique Jansen
Monique Jansen
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>