René Jongmans.
René Jongmans. Foto: Tom Rietveld

René is lijntrekker bij VV Noordhoek: ‘Ik heb alle maten in mijn hoofd’

Door: Tom Rietveld Algemeen

NOORDHOEK - De lijntrekker René Jongmans: “Ik zet bij Noordhoek de lijnen uit. Ik heb alle maten in mijn hoofd. Het moet Iedere week gebeuren. Zonder lijnen geen voetbal. Hoeveel meter lijnen zet je uit?

Tel zelf maar op. De lange lijnen zijn al 100 meter (200) Zijkanten 64 meter (128) en dan het 16 meter gebied, eigenlijk 16 ½ meter. Dus 33 meter. (66 meter) Een volle cirkel met een diameter van 9.15 meter. En dan nog de kopcirkel op de zestien van 9,15 meter. En bij de penalty stip nog eens 11 meter.

Bij lijnen aanbrengen op kunstgras zie je soms de vleug van het tapijt, waardoor het lijkt dat de lijn niet helemaal recht is.

Hier voetballen we op gras en dan ligt het anders. Op Engels Raaigras en helaas groeit daar ook straatgras tussen. Om de goede lijnen te trekken hangt af van hoe kort het gras is gemaaid. Er zijn mensen, die komen aanfietsen en dan denken te zien dat het niet helemaal recht is. Dat is gezichtsbedrog. Alleen mijn kromme lijnen zijn recht.

Ik heb beroepshalve veel met kunstgras gedaan ook met rubber en dat is natuurlijk verbonden aan kritiek. Wordt ook bijna niet meer gebruikt. 

Later werd het kurk, maar dat heeft als nadeel, dat het in elkaar gaat zitten en dan mis je de demping. Na vier of vijf jaar moet het eruit en dat kost weer 65000 euro. En dan moet je het oude materiaal ook nog afvoeren.

Ik heb altijd mijn geld verdiend op dit gebied als adviseur voor diverse gemeenten. Nu doe ik alleen nog advieswerk in Zundert.”[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief