Afbeelding

Gemeente bijna rond met aankoop kerk in Moerdijk dorp

Door: Peter Houtepen Algemeen

MOERDIJK - Als het allemaal volgens planning verloopt, kan het dorp Moerdijk eind van dit jaar beschikken over het zo gewenste nieuwe dorpshart. Dat dorpshart wordt gerealiseerd op het plein waar nu de rooms-katholieke kerk staat. Om deze ruimte beschikbaar te maken, heeft de gemeente Moerdijk een akkoord bereikt met het kerkbestuur over de aankoop van het gebouw. Het is nu nog wachten op de benodigde machtiging van het bisdom. Zij moet namelijk toestemming geven voor de koop.

Ondanks dat deze laatste hobbel nog genomen moet worden, heeft wethouder Eef Schoneveld vertrouwen in een goede afloop. "De signalen die het kerkbestuur ons geeft, wijzen erop dat het bisdom echt wel de intentie heeft om de machtiging te verstrekken", licht hij toe.

Toren

Met de koop wordt het kerkgebouw de eerste zeven jaar zonder toren eigendom van de gemeente. De toren heeft namelijk nog een aantal zendmasten die revenuen opleveren voor de kerk. "Die opbrengsten laten we graag ten goede komen aan de kerk in plaats van aan de gemeente," zegt Schoneveld.

Onderzoeken

Om het nieuwe dorpshart te kunnen realiseren, wordt de kerk deels gesloopt. Wel blijft het aangezicht behouden door de façade en delen van het betonskelet en de kerktoren ongewijzigd te laten. "Alles is erop gericht om dit jaar zowel de sloophamer als de spade de grond in te krijgen om die mooie ontmoetingsplek voor het dorp te kunnen realiseren", vult projectleider András Incze van de gemeente Moerdijk aan. Die ontmoetingsplek moet uiteindelijk een park worden met faciliteiten voor jong en oud.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief