Afbeelding
Foto: Creative Commons

Zeer lage concentratie GenX aangetroffen in afvalwater ATM Moerdijk

Door: Amber Kuijs Algemeen

MOERDIJK - De provincie Noord-Brabant heeft maandag aan de gemeente Moerdijk laten weten dat er in het afvalwater van Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) GenX houdende stoffen zijn gevonden.

Uit onderzoek blijkt dat het gaat om zeer lage concentraties van de stoffen. Daarom is er geen gevaar voor de volksgezondheid, stellen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD. GenX is een chemische stof die wordt gebruikt bij de productie van teflon.

ATM Moerdijk is na Custom Powders in Helmond en Suez Ecoflow in Son de derde onderneming in Noord-Brabant waarbij GenX in het afvalwater is aangetroffen. Rijkswaterstaat trof in oktober-november 2017 bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Bath verhoogde concentraties GenX aan in het gezuiverde afvalwater. Daarom zijn op verschillende locaties nadere onderzoeken uitgevoerd, waaronder bij ATM.

Vrijdag is vastgesteld dat in het afvalwater van ATM GenX houdende stoffen voorkwamen. ATM loost geen afvalwater op het oppervlaktewater, zo geeft de Provincie Noord-Brabant aan.

De Provincie Noord-Brabant, de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) en waterbeheerders doen onderzoek naar de herkomst van de aangetroffen stoffen, het acceptatiebeleid van afvalverwerker ATM en de wijze waarop dit kan worden aangescherpt om herhaling in de toekomst te voorkomen. De gemeente wordt op de hoogte gehouden van de actuele ontwikkelingen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief