Van links naar rechts Anthonie Maranus van Surplus, Janneke van Leijen van CZ en wethouder Eef Schoneveld. FOTO MIRYAM VAN DER STEE
Van links naar rechts Anthonie Maranus van Surplus, Janneke van Leijen van CZ en wethouder Eef Schoneveld. FOTO MIRYAM VAN DER STEE

Vroegtijdig signaleren dementie verbetert zorgtraject

Door: Peter Houtepen Algemeen

ZEVENBERGEN - Dementie is hard op weg om volksziekte nummer 1 te worden in Nederland. De gemeente Moerdijk is daarom in 2016 een project gestart om meer bewustzijn rondom dementie te creëren en ook om de samenwerking in de zorg te versterken. Hiermee hopen de regionale ketenpartners (de gemeente Moerdijk, zorgverzekeraar CZ, Surplus, Thebe, TWB, Alzheimer Nederland en regionale huisartsen) dementie eerder te signaleren zodat al in een vroeg stadium de juiste zorg ingezet kan worden.

De gemeente Moerdijk telt op dit moment ongeveer 500 inwoners met dementie die ondersteund worden door meer dan duizend mantelzorgers. De verwachting is dat dit aantal tot 2040 zal verdubbelen. Een op de vijf mensen krijgt de ziekte. Het is dan ook belangrijk dat dementie in een vroeg stadium herkend wordt, want de vraag om zorg en ondersteuning gaat toenemen. Als helpende hand heeft de gemeente Moerdijk met de andere ketenpartners daarom de 10-signalenkaart ontwikkeld die verspreid is bij onder andere de Huizen van de Wijk, bibliotheken en huisartspraktijken. Ook hebben alle 65+-ers in de gemeente Moerdijk de 10-signalenkaart per post ontvangen.

Adequaat
Vergeetachtigheid, problemen met dagelijkse handelingen, onrust, kwijtraken van spullen en terugtrekken uit sociale activiteiten zijn een paar signalen die genoemd en toegelicht worden op de 10-signalenkaart. "Het is belangrijk dat dementie in een zo vroeg mogelijk stadium gesignaleerd wordt, zodat er adequate zorg ingezet kan worden. Dit leidt er uiteindelijk toe dat er betere opvang is voor zowel de patiënt als voor de mantelzorger wat ervoor zorgt dat het in de thuissituatie langer goed blijft gaan", licht wethouder Eef Schoneveld toe.

Meldpunt
"Het hele project is gericht op verbetering van het zorgtraject rondom dementie en ook op het dementievriendelijk maken van de sociale omgeving", vertelt Anthonie Maranus, lid van de Raad van Bestuur van Surplus. Zo is er een telefonisch meldpunt geopend dat 24 uur per dag bereikbaar is (0168 - 33 18 85). De oproep wordt beantwoordt door één van de deelnemende zorginstanties die de melding vervolgens gaat onderzoeken.

Overbelasting
"De kwaliteit van zorg en ondersteuning voor patiënt en mantelzorger moet omhoog", vult Janneke van Leijen van zorgverzekeraar CZ aan. "Wanneer we dementie in beeld brengen vanaf het eerste niet-pluis gevoel, kan het traject dat hierop volgt veel beter begeleid en gemonitord worden en kunnen crisissituaties voorkomen worden." De mantelzorgers kunnen aan de hand genomen worden om overbelasting zoveel mogelijk te voorkomen. Dat ligt namelijk op de loer. Mantelzorgers vinden het vaak vanzelfsprekend dat zij zorgen voor iemand, terwijl dat het niet is. "Vaak hebben ze schroom om hulp in te roepen", zegt de wethouder hierover. "We willen dat de mantelzorgers het zo lang mogelijk volhouden. En met dit project begeleiden en ondersteunen we hen hierbij."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief