Thomas Zwiers (links), huidig wethouder van de VVD, wacht in spanning de uitslag af.
Thomas Zwiers (links), huidig wethouder van de VVD, wacht in spanning de uitslag af.

Moerdijk Lokaal en VVD grote winnaars bij verkiezingen Moerdijk

Door: Peter Houtepen Algemeen

ZEVENBERGEN - Een enerverende avond was het tijdens de verkiezingsuitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van de gemeente Moerdijk. In de Moerdijkzaal van het gemeentehuis in Zevenbergen verzamelden de deelnemende negen politieke partijen met aanhang zich om de uitslag af te wachten. Het tellen van de stemmen ging in behoorlijk tempo, want ruim voor middernacht was de percentuele uitslag bekend. Het wachten was op de zetelverdeling die daarbij hoorde en dat duurde voor sommige politici best lang.

Met een opkomstpercentage van 50,6 procent is in de gemeente Moerdijk een minimale winst op dat vlak behaald in vergelijking met 2014 (49,3 procent). Onafhankelijk Moerdijk won net als in 2014 de gemeenteraadsverkiezingen met 23,3 procent van de stemmen, maar heeft wel fors ingeleverd ten opzichte van vier jaar geleden (33 procent). Moerdijk Lokaal boekte als nieuwkomer meteen een aanhang van 14,2 procent. Het CDA verloor stemmen, namelijk ruim 3 procent minder dan in 2014. Met 14,2 procent van de stemmen eindigden zij precies gelijk met Moerdijk Lokaal. De VVD daarentegen boekte behoorlijke winst en haalde met 19,3 procent de tweede plaats (2014: 14,7 procent).

Verliezers

De verliezers deze verkiezingen zijn de SP (6,4 procent) van lijsttrekker Bennie Blom en Burger Belangen Moerdijk (4,7 procent) van lijsttrekker Wim de Pijper. Beide heren zijn teleurgesteld, maar nemen hun verlies en gaan verder met bouwen aan de toekomst. De PvdA behaalde een lichte winst van 0,8 procent en telt nu 7,9 procent van de stemmen. Nieuwkomer D66 was zeer verheugd met de 4,4 procent die zij behaalden, hoewel er over de landelijke uitslag wel teleurstelling was.

Grootste

Lijsttrekker Pauline Joosten van grote winnaar Moerdijk Lokaal vertelt dat de kracht van haar partij volgens haar ligt in het feit dat zij en haar partijgenoten echt tussen de mensen zijn gaan staan. "En dat blijven we ook doen." Van tevoren had ze niet durven hopen op deze uitslag. Haar eerste reactie was dan ook 'Wow' met een grote grijns. Lijsttrekker Jack van Dorst van Onafhankelijk Moerdijk moest erkennen dat zijn partij procentueel flink wat verloren had, maar was wel blij met het feit dat ze nog steeds de grootste partij zijn binnen de gemeente. "De terugval is door alle ontwikkelingen te begrijpen," zegt hij. Mieke Pistorius van het PvdA was bij de eerste uitslagen die binnenkwamen gematigd positief, maar uiteindelijk heel tevreden met de kleine winst die haar partij wist te boeken.

Zetelverdeling

De zetelverdeling die hoort bij de verkiezingsuitslag liet door een defecte USB-stick wat langer op zich wachten. Toen burgemeester Jac Klijs deze eindelijk bekend kon maken, klonken er hier en daar vreugdekreten in de zaal. De verdeling is als volgt: Onafhankelijk Moerdijk krijgt zes zetels, de VVD mag vijf zetels invullen, CDA en Moerdijk Lokaal krijgen ieder vier zetels, de PvdA gaat door met twee zetels en Burger Belangen Moerdijk, ChristenUnie, SP en D66 krijgen ieder één zetel deze raadsperiode. De voorlopige kandidaten mochten zich vervolgens vervoegen bij de burgemeester om samen te toosten, terwijl zij overstelpt werden door feestelijke ballonnen.

Coalitievorming

De komende weken gaan de partijen met elkaar aan de slag om tot een coalitie te komen. Onafhankelijk Moerdijk mag als grootste partij het initiatief nemen voor de onderhandelingen. Met de uitslag zoals die nu voorligt, moeten er nog wel een aantal bruggen geslagen worden zo lijkt het. Burgemeester Klijs informeerde bij de diverse lijsttrekkers naar de wensen en mogelijkheden. Jack van Dorst van Onafhankelijk Moerdijk ziet alle mogelijkheden open liggen. Désirée Brummans van het CDA opperde de mogelijkheid voor een coalitie met vier partijen. Pauline Joosten liet zich niet verleiden tot een uitspraak en wil graag alle opties open houden.

Opkomst

Over de opkomst bij de verkiezingen had burgemeester Klijs nog wel wat te melden. Hij had vanuit zijn werkkamer gezien dat de verschillende partijen gehuld in hun partijkleur de weekmarkt over gingen om mensen te overtuigen om vooral (op hen) te stemmen. Dat de opkomst dan toch maar 50,6 procent is, noemde hij dan ook eigenlijk gênant. BIJDRAGE EN FOTO MIRYAM VAN DER STEE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief