Foto: Miryam van der Stee

Winnaars Markland Technasium Award gaan naar CERN

Door: Bregje Kop Algemeen

ZEVENBERGEN – Bijzonder, een goede probleemanalyse en projectaanpak, toepasbaar en schaalbaar noemde wethouder Thomas Zwiers als argumenten toen hij de winnaars van de Markland Technasium Award van het Markland College bekend maakte. Paul Panman (17), Koen Aardoom (18) en Daan Lankveld (17) uit vwo 6 wonnen met hun meesterproef, waarbij zij twee oplossingen bedachten voor opdrachtgever All Liquids Piping om het schoonmaken en testen van pijpen een stuk eenvoudiger te maken, de eerste prijs. En die prijs was net als voorgaande jaren weer zeer speciaal. Ze gaan naar CERN bij Genève in Zwitserland waar de deeltjesversneller staat.

DOOR MIRYAM VAN DER STEE

Toen Paul, Koen en Daan middels een filmpje door kregen wat het winnen van de award hen opleverde, was de verwondering van hun gezichten af te lezen. Alle drie de mannen gaan na hun eindexamen naar technische universiteiten, dus voor de rastechneuten is deze prijs een schot in de roos. Wethouder Zwiers kon de symbolische cheque dan ook overhandigen aan drie zeer gelukkige leerlingen, die met hun meesterproef de overige twaalf meesterproeven overtroffen volgens het unanieme oordeel van de driekoppige jury.

Lastig

Deze jury bestond naast juryvoorzitter Thomas Zwiers uit Marloes Heijligers en Doetina van Kelle. Zij hebben bij het beoordelen van de meesterproeven gelet op inhoud, creativiteit en de presentatie. De juryvoorzitter vertelde bij de prijsuitreiking dat het altijd lastig is om op basis van de korte presentaties van een paar minuten te moeten jureren, want natuurlijk kunnen de leerlingen niet altijd alles laten zien in dit korte tijdsbestek. "Maar we hebben ondanks dat heel veel variatie gezien en ook weer veel geleerd," voegde hij hieraan toe.

Meesterproef

De meesterproef is de allerlaatste opdracht die in het examenjaar van havo 5 en vwo 6 wordt uitgevoerd als onderdeel van het Technasiumdiploma. De leerlingen moeten voor deze meesterproef zelf op zoek naar een opdrachtgever. Vervolgens werken zij de meesterproef in teams gedurende het examenjaar uit. Tijdens de uitreiking van de Markland Technasium Award geven zij een presentatie over de opdracht die zij gekregen hebben, het onderzoek wat zij hiervoor hebben verricht en de oplossing(en) die zij bedacht hebben.

Trots

De opdrachtgevers van de meesterproeven zijn zeer divers. Van Shell, Surplus, KAM Adviseurs tot de Erasmus MC. Van geavanceerde buizensystemen, onderzoek naar nuchterheid bij kinderen voor een operatie, tot een tool waarmee dementen thuis begeleid kunnen worden. Deze laatste tool wordt zeker in productie genomen door de opdrachtgever, Stelcomfort in dit geval. Cor van Leent, Technator van het Markland College, is trots op zijn leerlingen. "Ze zijn allemaal al geslaagd bij mij voor hun meesterproef en nu komt het aan op de presentatie om die Technasium Award te winnen."

Teamspirit

Naast de meesterproefpresentaties was er ook een uitgebreide en inspirerende presentatie door het Nuon Solar Team van de Technische Universiteit Delft. Zij werden al zeven keer wereldkampioen zonneracen. De rode draad van dit succes is de samenwerking als team en de focus op maar één ding, namelijk winnen. "Dit verhaal maakte weer duidelijk hoe belangrijk teamspirit is. Ook bij onze leerlingen van het Technasium haal je dit eruit bij de meesterproef. De groepjes leerlingen die echt als team gefunctioneerd hebben en goed hebben samengewerkt, springen er altijd uit," reageerde Van Leent hierop. Paul Panman, Koen Aardoom en Daan Lankveld leveren hiervoor het bewijs. Het was een team dat de Markland Technasium Award won.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief