Afbeelding

Fortenseizoen ook op fort Sabina begonnen

Door: Bregje Kop Algemeen

HEIJNINGEN - Om het fortenseizoen te openen hadden  vijftien kunstenaars zich laten inspireren door de inrichting en de omgeving van fort Sabina in Heijningen. Tenminste dat was de bedoeling, maar omdat kunstenaars niet voor een gat zijn te vangen hadden velen zich ook laten inspireren door datgene wat ze in het dagelijkse leven tegen kwamen.

Voor verloskundige Els van der Meulen uit Udenhout was dat de manier van slachten in het abattoir in Tilburg. Bij een bezoek hieraan ontdekte ze dat koeien die zwanger waren toch gewoon werden geslacht. "Ik was daar zo door geraakt dat ik besloot om met dat gegeven een kunstwerk te maken." Het resultaat van haar kunstenaarschap deed de bezoekers van het fort met verbijstering stil staan bij haar kunstwerk.

Van der Meulen had in een van de monumentale bomen van het fort afgietsels opgehangen van de foetussen die bij het slachten van de koeien waren vrij gekomen. Misschien ongewild haakte ze met haar kunstwerk in op het motto van de opening van het fortenseizoen: Smaakexplosies. Naast fort Sabina waren zaterdag en zondag ook de forten De Hel, Bovensluis, Buitensluis in Numansdorp en het Mauritshuis in Willemstad open. FOTO TIES STEEHOUWER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief