Wilma van den Wijngaart in haar element in het zwembad in Fijnaart. FOTO TIES STEEHOUWER
Wilma van den Wijngaart in haar element in het zwembad in Fijnaart. FOTO TIES STEEHOUWER

Wilma van den Wijngaart al veertig jaar een gedreven badjuf in Fijnaart

Door: Peter Houtepen Algemeen

FIJNAART - In de Fendertse Hoeve in Fijnaart is zaterdag gevierd dat zwemonderwijzeres Wilma van den Wijngaart veertig jaar badjuf is in zwembad De Oester en zijn rechtsvoorganger zwembad 't Volkerakkertje. Een uniek jubileum en voor de voorzitter van de Stichting Zwembad Fijnaart, Dennis van Dongen, een mooie gelegenheid om veel mensen voor het feest uit te nodigen. Al die mensen kwamen niet alleen om de jubilaris te feliciteren, maar ook om herinneringen op te halen aan de tijd dat Van den Wijngaart er in hun jeugd voor zorgde dat ze een zwemdiploma behaalden.

Wilma van den Wijngaart is veertig jaar na dato nog steeds erg enthousiast over de keuze, in haar jeugd, om zwemonderwijzeres te worden. "Of eigenlijk was het niet mijn keuze, maar van mijn vader", vertelt ze met een lach. Ze begon pas met zwemles op de middelbare school in Voerendaal, in het zuiden van Limburg. "Omdat ik al veel aan andere sporten deed ging dat zwemmen me meteen goed af." Na het behalen van haar diploma zwemonderwijzeres ging ze tijdelijk aan de slag in Maastricht. Ze moest wél zoeken naar een andere betrekking en dacht die gevonden te hebben in Breda, maar omdat op dat moment het bad Niervaert in Klundert in gebruik werd genomen kwam ze daar terecht. "Het voordeel in Klundert was dat ik er in de Molenberglaan een huis bij kreeg." 

Arbeidsconflict
Na een arbeidsconflict, zoals ze het zelf noemt, besloot ze veertig jaar geleden te solliciteren bij 't Volkerakkertje in Fijnaart. Daar heeft ze het na al die jaren nog steeds prima naar haar zin. Niet alleen is ze erg te spreken over de inrichting van De Oester zoals die nu is, maar ook over de Fijnaartse bevolking: "Als ze iets zeggen of beloven, dan doen ze dat ook." Veel bewondering heeft ze dan ook voor alle mensen die er voor zorgden dat het zwembad enkele jaren geleden in Fijnaart niet werd gesloten. Dat vindt ze vooral belangrijk omdat leren zwemmen voor zowel de jeugd als voor ouderen erg belangrijk is. "De mensen moeten zich realiseren dat zwemmen een sport is die je je hele leven kunt doen. En dat kun je niet van alle sporten zeggen. Je leert de kinderen iets waar ze hun hele leven plezier van hebben." 

Veelzijdig
Het aanbod van De Oester is erg veelzijdig. Naast de zwemlessen voor kinderen en andere leeftijden zijn er ook lessen voor speciale groepen. Daarnaast is de sociale functie van het samen zwemmen erg belangrijk. Dat blijkt wel als een groepje ouderen binnenkomt. Ze hebben de grootste lol samen. Op de vraag aan José Philipse hoe ze over badjuf Wilma denkt antwoordt ze spontaan: "Ze geeft wel pittig les hoor." De mooiste uitdaging vindt Wilma van den Wijngaart het les geven aan jonge kinderen en mensen met een beperking. "Het geeft heel veel voldoening om te zien dat ook heel angstige kinderen er uiteindelijk in slagen om het A diploma te halen." Als Wilma er over enkele jaren mee stopt, omdat ze dan pensioengerechtigd is, dan is dat zeker een groot gemis voor de mensen in Fijnaart.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief