Afbeelding

Moerdijk benoemd tot bijvriendelijke gemeente

Door: Peter Houtepen Algemeen

ZEVENBERGEN - Omdat de gemeente Moerdijk aangetoond heeft dat zij een andersoortig groenbeleid gaat toepassen, mag het zich vanaf heden officieel een bijvriendelijke gemeente noemen. Slechts 27 van de 380 Nederlandse gemeenten hebben dat predicaat.

Om de titel bijvriendelijke gemeente te kunnen ontvangen moest eerst een soort plan van aanpak geschreven worden. "Daarin moet je aangeven welke maatregelen je al neemt en wat je nog van plan bent om te gaan doen, verdeeld over allerlei dorpskernen", vertelt wethouder Désirée Brummans.

Bedreigd

"We willen de bijen een goede leefomgeving bieden en zien dit als het begin van een groenere, duurzame omgeving", vervolgt Brummans. "We vinden het ook belangrijk dat onze inwoners zich daar steeds meer bewust van zijn."

Het groenbeleid wordt aangepast op het in stand houden van de bij. "De bij wordt bedreigd met uitsterven, er verdwijnen heel veel soorten. Deze insect is een belangrijke bestuiver en zijn heel belangrijk voor onze voedselproducten."

Bermbeheer

Een van de maatregelen is een andere vorm van bermbeheer. "Op het moment dat onze inwoners de bermen wat hoger zien staan, dan heeft dit alles met aangepast beleid te maken. De grond moet verschraald worden. We gaan een ander maaibeleid toepassen, bloemen inzaaien en daarmee linten creëren. In Zevenbergschen Hoek wordt, nadat de wegwerkzaamheden aan de Driefhoefijzerstraat en de Hoofdstraat zijn afgerond, onder andere een heel groot lang lint gecreëerd. De bij heeft een actieradius van vijfhonderd meter, dus het is belangrijk dat die linten zoveel mogelijk gaan aansluiten."

Klimaatbestendig

In het najaar worden diverse plantvakken vervangen in Standdaarbuiten en Fijnaart, of omgevormd naar bloemrijk gras. Brummans: "Zo creëren we niet alleen een bij- en vlindervriendelijke, maar ook een klimaatbestendige inrichting. In Willemstad zijn vorig jaar aan de walsloot lindes gerooid omdat ze te weinig ruimte hadden om goed te wortelen. Ter vervanging zijn daar ruim 180 bomen geplant van negen verschillende soorten, zoals wilde appel, walnoot, zomereik en Hollandse iep."

Brandnetels

De wethouder meldt verder nog dat de gemeente Moerdijk bewust ook wel eens brandnetels laat staan. "Inwoners gaan dan bellen, maar er zijn vlindersoorten die uitsluitend leven van brandnetels. Die leggen daar hun eitjes en de rupsen eten uitsluitend brandnetels."

Subsidie

In de gemeente Moerdijk zijn dertig verschillende soorten wilde bijen geteld. Vooral de lichte wilgenzandbij en de fluitenkruidbij voelen zich er thuis. Met het nieuwe beleid kunnen dat er nog veel meer worden. Voor het bijvriendelijke beheer heeft de gemeente Moerdijk een subsidie ontvangen van de Provincie Noord-Brabant. FOTO PIXABAY



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief