Meneer en mevrouw Noort-Van den Berg. FOTO MIRYAM VAN DER STEE
Meneer en mevrouw Noort-Van den Berg. FOTO MIRYAM VAN DER STEE

Echtpaar Noort-Van den Berg viert platinum huwelijk

Door: Peter Houtepen Algemeen

ZEVENBERGEN - De in Zevenbergen woonachtige heer en mevrouw Noort-Van den Berg zijn zeventig jaar getrouwd. Het huwelijk werd destijds voltrokken in Den Haag.

De heer en mevrouw Noort zijn beide 89 jaar; de gezondheid van meneer is broos. Het is een van de redenen waarom ze er bewust voor hebben gekozen hun zeventigjarige huwelijk in huiselijke omgeving te vieren. Natuurlijk kregen zij bezoek van een lid van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Moerdijk. Vijf jaar geleden kwam burgemeester Jac Klijs langs toen ze 65 jaar getrouwd waren. De foto die toen gemaakt is, staat prominent op een kastje in hun kamer van het appartement in Zevenbergen.

Dansen

Meneer Noort groeide op in Scheveningen in een groot gezin met zeven kinderen. Het gezin waar zijn vrouw opgroeide bestond uit drie kinderen. Zij woonden in Den Haag. Het was liefde op het eerste gezicht toen ze elkaar ontmoetten tijdens het dansen. Hij ging op les en zij gaf les. Ze glunderen als ze vertellen over het samen dansen, van foxtrot tot walsen. Na hun huwelijk, op 6 oktober 1948, trokken ze in bij de ouders van mevrouw in Den Haag. Hier woonden ze negen jaar lang met hun kinderen.

Soos

Van het kleine onderkomen aldaar verhuisden ze naar een nieuwbouwhuis in de wijk Bouwlust en Vrederust in Den Haag. Een zogenaamde portiekwoning en vele malen groter dan ze tot dan toe gewend waren. In dit huis hebben ze 27 jaar lang met heel veel plezier gewoond. Ze waren onder andere een tijdlang hoofd van de soos in hun wijk. Gepassioneerd vertellen ze over de fijne herinneringen die ze daar aan hebben. "We waren er bijna iedere avond wel te vinden." Er werd gekaart, een potje gebiljart of men kwam gewoon binnen voor een gezellig kletspraatje.

Keuze

Hun vertrek uit Den Haag naar Zevenbergen, twintig jaar geleden, was voor hen een bewuste keuze. Zij streken toen neer aan de Dubbelmonde. Zo'n zeventien jaar terug betrokken zij hun huidige appartement in De Westhoek waar ze vandaag de dag nog steeds zelfstandig wonen. Meneer kookt om de dag voor hen samen. Voor zijn vrouw is dat lastig vanwege twee verbrijzelde polsen. Eens per week komt één van hun twee zonen om te helpen met de boodschappen en verder redden ze zich samen nog steeds uitstekend.

Gouden handen

Hij had altijd twee rechterhanden. "Of beter gezegd twee gouden handen. Ik kon echt alles, van metselen tot tegelen. En ook op het gebied van isolatie stond ik mijn mannetje." Deze gouden handen brachten hem door heel Nederland, maar ook in het buitenland voor zijn werk. Nadat hij met pensioen ging, had hij meer tijd voor zijn grote hobby: klokken en horloges maken.

Boot

Beide echtelieden kijken terug op een tot nog toe heel fijn leven samen, hoewel zij echt niet alles zomaar cadeau gekregen hebben. Hun liefde bleek tegen alles bestand. Met alle herinneringen die naar boven komen, staan ze ook nog even stil bij de boot die ze hadden. Ieder weekend trokken ze erop uit met hun stalen schip. "Daar genoten we enorm van." Mevrouw sluit het gesprek af met: "Ik zou zo weer met hem trouwen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief