hsl
hsl

Onderzoek naar geluidsoverlast HSL

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ZEVENBERGSCHEN HOEK - De gemeente Moerdijk wil meer inzicht in de geluidsoverlast van de hogesnelheidstrein die Zevenbergschen Hoek meerdere malen per dag passeert. Bewoners klagen namelijk geregeld over lawaaihinder. Gemeente wil duidelijkheid of gevoel van inwoners Zevenbergschen Hoek klopt. 

Het gemeentebestuur heeft daarom opdracht gegeven om binnenkort geluidsmetingen uit te voeren. Op deze manier wordt de daadwerkelijke geluidsbelasting bekend. Op dit moment stellen inwoners van Zevenbergschen Hoek geregeld de vraag of die wel overheen komt met het werkelijke geluid dat de HSL veroorzaakt. Wethouder Désirée Brummans vindt het van belang dat er duidelijkheid komt en stelt daarom geld beschikbaar voor het onderzoek.

Geluidsmeters

De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) voert het onderzoek naar verwachting begin volgend jaar uit. Gedurende één maand gaan zij aan de slag met geluidsmeters bij het spoor. Daarbij richten zij zich vooral op de hogesnelheidslijn. De resultaten van het onderzoek worden vervolgens besproken met de inwoners.

Geen raildempers

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaf eerder aan geen geld beschikbaar te hebben voor het plaatsen van nieuwe geluidschermen of raildempers. Wel kan de gemeente eventueel een beroep doen op een bedrag voor maatregelen aan elf woningen waarvan de geluidsbelasting boven de norm ligt. Een deel van het geld mag ook gebruikt worden voor oplossingen waar het hele dorp wat aan heeft. De gemeente denkt hierbij bijvoorbeeld aan de plaatsing van bomen en struiken om het zicht op de hogesnelheidslijn te verminderen. In 2015 stelde het Rijk hiervoor in totaal één miljoen euro beschikbaar. Op dit moment bekijkt de gemeente hoe dit geld het beste kan worden ingezet.

Omstreden

De komst van de HSL naar Zevenbergschen Hoek is altijd omstreden geweest. Eind jaren negentig protesteerden bewoners massaal tegen de spoorlijn. Er moesten toen verschillende woningen worden gesloopt. Ook gaven inwoners aan bang te zijn voor meer geluidsoverlast. Nu de HSL al een aantal jaren rijdt, geven een aantal bewoners aan daadwerkelijk te maken te hebben met lawaaihinder van bijvoorbeeld trillingen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief