Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Restafval zelf wegbrengen in heel Moerdijk ingevoerd

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

MOERDIJK - Alle kernen van de gemeente Moerdijk zijn voorzien van ondergrondse containers voor restafval. Dat betekent dat alle inwoners hun restafval voortaan zelf moeten wegbrengen. Dit vuilnis wordt niet meer huis aan huis opgehaald.

Een jaar geleden plaatste de gemeente de eerste ondergrondse containers in Zevenbergschen Hoek, Langeweg en Moerdijk dorp. Daarna volgden alle andere kernen. Volgens wethouder Jack van Dorst hebben bewoners meegedacht over locaties voor de kliko's: "Deze aanpak heeft er toe geleid dat maar op vier locaties bezwaren binnenkwamen op een totaal van 170 restafval- en glascontainers." Daarna kwamen er op verzoek van bewoners op een paar plekken extra containers. In totaal werden er zestien meer bijgeplaatst dan vooraf was voorzien.

Prikkel

De gemeente wil bewoners prikkelen om hun afval beter te scheiden. Het restafval dient drastisch te dalen: van 250 kilo per persoon naar 100 kilo per persoon. Afval waarvan een nieuw product kan worden gehaald, wordt wel huis aan huis opgehaald. Het gaat dan om plastic en gft. Die haalt de vuilnisdienst nog wel thuis op.

Werking systeem

Van Dorst ziet dat het nieuwe systeem werkt. In 2018 komt naar verwachting twintig kilo minder restafval binnen dan in 2016. Het aantal ingezamelde kilo's gft steeg met 155 procent en het plastic afval en drankenkartons nam met 340 procent toe. Deze ontwikkeling is volgens Van Dorst niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee: "Restafval verwerken wordt namelijk steeds duurder. Gemeenten krijgen steeds minder geld voor ingezameld plastic en drankenkartons en daar bovenop gaat de landelijke afvalstoffenheffing naar verwachting fors omhoog in 2019. Minder restafval is op alle fronten voordeliger."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief