Bij de opgravingen werd de fundering van de oliemolen zichtbaar. FOTO BERT BONGERS
Bij de opgravingen werd de fundering van de oliemolen zichtbaar. FOTO BERT BONGERS

Sanering Bult van Pars gaat fors meer kosten

KLUNDERT - De gemeente Moerdijk heeft de sanering van de Bult van Pars laten stil leggen. Uit onderzoek blijkt dat de verontreiniging van de grond veel erger is dan gedacht. "We moeten veel meer kuub grond gaan afvoeren. Er is onder meer asbest en vaten met eenn  olieachtige substantie aangetroffen", vertelt wethouder Thomas Zwiers. Daardoor lopen de saneringskosten op.


Volgens hem is de Bult van Pars gebruikt als vuilnisbelt van Klundert. Ook in de diepere lagen liggen grote hoeveelheden puin. Het is een grote tegenvaller voor de gemeente. Vanaf 1995 tot 2018 zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de verontreiniging. Op basis daarvan is een schatting gemaakt voor de saneringskosten. "Het is heel wonderlijk dat de vervuiling niet is gebleken uit de steekproeven", vindt Zwiers. 

Volgende generatie

Toch gaat de gemeente uiteindelijk verder met het opruimen van de Bult van Pars. De komende weken worden gebruikt om de extra kosten in beeld te krijgen. Op dit moment is het budget al opgeslurpt. Stoppen met saneren is voor Zwiers geen oplossing: "Dit moet worden opgeruimd. We willen dit niet als erfenis meegeven aan de volgende generatie." 

Daarna gaat de gemeente de grond verkopen. Op de Bult van Pars komen dan waarschijnlijk woningen. De archeologiewerkzaamheden vinden de komende tijd wel doorgang. Volgens Zwiers kunnen de archeologen veilig werken.  
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief