Afbeelding
Foto: Onderzoeksraad voor Veiligheid

Valbeveiliging en reddingsvest hadden matroos in Moerdijk kunnen redden

Door: Peter Houtepen Algemeen

MOERDIJK - Het ontbreken van een valbeveiliging, van welke soort dan ook, is een bemanningslid van het Nederlandse containerschip A2B Future op 30 december 2016 in Moerdijk noodlottig geworden. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die het fatale ongeval in de centrale insteekhaven van Moerdijk heeft geanalyseerd.

Het bemanningslid was bezig met het losmaken van containers zodat die gelost konden worden. Tijdens deze werkzaamheden viel de matroos, zonder reddingsvest aan, overboord. Door het ontbreken hiervan kon de man niet meer zelfstandig boven water blijven, waarvan de temperatuur die dag rond het vriespunt lag. 

Direct na het ongeval kwam, met assistentie van diverse vaartuigen en hulpdiensten, een reddingsoperatie op gang. Het slachtoffer werd na ongeveer 50 minuten zoeken gevonden en uit het water gehaald. De matroos werd vervoerd naar het ziekenhuis, waar hij later door een combinatie van onderkoelingsverschijnselen en mogelijk door de val veroorzaakte verwondingen kwam te overlijden.

Hoe het betrokken bemanningslid precies overboord kon vallen op 30 december 2016 heeft overigens niemand gezien. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief